Читај ми!

Мач ислама не може да буде председник Либије

Либијска изборна комисија одбацила је кандидатуру Сејфа ал Ислама, свега десетак дана пошто је син некадашњег лидера те земље Моамера Гадафија изразио жељу да се укључи у трку за председника Либије. За сада, 98 особа, укључујући и две жене, предало документе изборној комисији.

"Мач ислама" како у преводу са арапског језика гласи име Сејфа ал Ислама, неће моћи да се кандидује за председника Либије, јер се његово име налази на потерници Међународног кривичног суда и локалног војног правосуђа.

Одлука изборне комисије, ипак, није коначна, јер ће последњу реч о судбини кандидатуре Сејфа ал Ислама имати либијско правосуђе.

Децембарски председнички избори су кључни део плана Уједињених нација за окончање десет година дугог хаоса који влада у Либији. Парламентарни избори, који су према првобитној идеји требали да буду одржани истовремено са председничким, већ су померени за средину фебруара.

До сада, кандидатуре за председнилке изборе поднело је 98 особа, саопштила је изборна комисија., од чега 73 у Триполију, 12 у Бенгазију и 13 у Себхи.

Либијска изборна комисија првобитно је потврдила кандидатуру Гадафијевог сина, али је та одлука разбеснела Веће стараца у некадашњем центру побуне, Мисрати, које је становнике Либије позвало да бојкотују изборе.

Осим Сејфа ал Ислама, кандидатуру су поднели и бивши министар полиције Фати Башага, командант војске источног дела земље Хафтар Калифа, бивши председавајући либијског парламента Агуила Салех Иса и бивши либијски премијер Али Зеидан и некадашњи амбасадори Ариф али Најед и Ибрахим Дабаши.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво