Читај ми!

Жестоки сукоби демонстраната и полиције у Ротердаму – коришћени водени топови, на улицама и коњица

Најмање седам особа је повређено, међу којима и један полицајац, током насилних демонстрација због увођења нових антиковид мера у Холандији. Десетине ухапшене. Полиција употребила и водене топове.

Демонстранти у холандској луци бацали су бакље и каменице на полицију, на шта су снаге реда одговориле испаљивањем метака упозорења и воденим топовима.

"Испалили смо метке упозорења, али и директне пуцње зато што је ситуација била опасна по живот", рекла је портпаролка полиције Патриција Веселс.

Фотографије објављене у холандским медијима показују да је најмање једно полицијско возило било у пламену, а да је кроз ветробранско стакло другог аутомобила бачен бицикл.

Власти су затвориле главну железничку станицу у граду.

"Ухапшене су десетине демонстраната, очекује се да их још буде приведено. Повређено је око седам особа, међу којима и један полицајац", наводи се у полицијском саопштењу.

Градоначелник Ротердама Ахмед Абуталеб описао је протесте као "оргије насиља".

"Полицијци су осетили да морају да извуку оружје како би се одбранили", рекао је Абуталеб новинарима.

Интервентна полиција је штитовима и палицама усмеравала групе људи даље од центра града, а коњица и полицијски комбији су патролирали улицама.

Локални медији наводе и да су у протесте били укључени и фудбалски навијачи, хулигани.

Холандска влада објавила је да намерава да уведе измену правила о ковид пропусницама тако што би оне биле доступне само потпуно вакцинисанима и онима који су се опоравили од ковида, али не и људима који су негативни.

Холандија се суочава са највећим бројем новозаражених последњих дана, па је због тога пре недељу дана уведен делимични локдаун.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво