Читај ми!

Драматично на граници Пољске и Белорусије – полиција бацила сузавац, мигранти узвратили каменицама

На граници Белорусије и Пољске, драматична ситуација. Пробијена је ограда ка граници Пољске, и пограничне службе те земље траже помоћ у обезебеђивању граничне линије, где је већ ангажовано 15.000 војника.

Мигранти на граници између Пољске и Белорусије почели су да секу ограду, на шта су снаге безбедности Пољске одговориле сузавцем. Мигранти су их гађали камењем, а највише миграната се окупља на североистоку граничног прелаза.

Пољско министарство одбране саопштило је да је подигло највиши степен безбедности пограничних служби због упозорења да више хиљада избеглица лоцираних на североистоку планира насилни прелазак границе Пољске.

"Уколико се настави повећавање броја илегалних прелазак биће нам потребна помоћ међународне заједнице у одбрани европских граница. Повећали смо број војника, јуче је осујећен упад миграната али ситуација је све озбиљнија", рекла је Ана Микалска, портпарол пограничне службе Пољске.

Земље ЕУ оптужиле су Минск за намерно ширење кризе и пооштриле санкције Белорусији због како кажу одговорност за ескалацију кризе.

"Сада ћемо санкционисати више људи одговорних за ескалацију кризе. Наша одлука одражава одлучност Европске уније да се супростави инструментализацији миграната у политичке сврхе. Боримо се против тог нехуманог и нелегалног потеза", рекао је Жосеп Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику.

У исто време, руски председник Владимир Путин у телефонском разговору са француским колегом Емануелом Макроном посебно је скренуо пажњу на бруталан третман пољских граничара према избеглицама.

План хуманитарне помоћи мигрантима и мирно решење спора предлаже и белоруски председник Александар Лукашенко у телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Прве у помоћ угроженима притекле су пољске невладине организације и мештани.

Пољска је на граници са Белорусијом распоредила 15.000 војника, уз граничаре и полицију. Најмање девет миграната је преминуло.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво