Читај ми!

Пентагон: Исламска држава могла би за шест месеци да нападне САД из Авганистана

Званичник Пентагона рекао је да подаци које су прикупиле обавештајне службе показују да би Исламска држава из Авганистана, у року од шест месеци, могла да буде способна да нападне Сједињене Државе и да има намеру то да учини.

Званичник Пентагона Колин Кал рекао је у сведочењу пред Сенатом да још није јасно да ли су талибани способни да се боре против Исламске државе.

Да подсетимо, америчке снаге, док су биле активне у Авганистану, бориле су се и против талибана и против Исламске државе. Сада Исламска држава спроводи самоубилачке бомбашке нападе, а њени џихадисти одрубили су главу једном талибанском борцу.

"Наша процена је да су талибани и Исламска држава смртни непријатељи. Талибани су врло мотивисани да их нападну. Тек треба да се процени да ли су за то способни", навео је Кал који процењује да се у Авганистану налази неколико хиљада бораца Исламске државе.

Министар спољних послова из талибанске владе Амир Кан Мутаки рекао је да ће реаговати на претњу џихадиста. Рекао је и да Авганистан неће бити ничија база за нападе на друге земље.

Кал је истакао да је Ал Каида из Авганистана представљала већу претњу, јер је била повезана с талибанима. Управо те везе су изазвале интервенцију САД у Авганистану, након напада 11. септембра.

Лидери Ал Каиде су нашли уточиште код талибана, а Кал је рекао да ће тој организацији требати годину или две дана да се оспособи за нападе изван Авганистана, односно за нападе против Сједињених Држава.

Званичник Пентагона навео је да је циљ да се утиче на Исламску државу и Ал Каиду, како не би успеле да поврате снагу, што ће, ипак, бити тешко без војника на терену.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво