Читај ми!

Да ли свет мора да бира између екологије и енергената

Министри енергетике земаља ЕУ нису се договорили у Бриселу о краткорочним мерама неопходним да се заустави поскупљење енергената на европском тржишту. Следи нови талас поскупљења енергената, роба и услуга, што ће додатно оптеретити компаније и грађане.

На дуже стазе инсистира се на преласку на обновљиве изворе енергије. Истовремено, Аустралија је спремна да до 2030. драстично смањи емисију штетних гасова, али неће да се обавежу на то међународних споразумом.

Аустралија, високозависна од угља, најавила је да ће постићи нулту емисију штетних гасова – кроз технолошки развој и владина улагања од 20 милијарди аустралијских долара. Један од највећих извозника фосилних горива, већ је смањила штетне емисије за више од петине у односу на 2005 годину.

Усвајање циља нулте емисије ублажиће критике на рачун те земље, због ранијег оклевања да следи примере Велике Британије и САД које су се обавезале на већа смањења емисија.

''Циљ је да Аустралија постигне карбонску неутралност и има нулту емисију штетних гасова до 2050. али се тај циљ неће прописати законом, већ ће се ослањати на потрошаче и фирме, који подстичу смањење штетних емисија. Ми ћемо испунити и надмашити то смањење емисије", рекао је аустралијски премијер Скот Морисон.

Национални планови развијених земаља за смањење емисије угљен диоксида далеко су подбацили у поређењу са оним што је свету потребно, да би се избегле катастрофалне климатске промене, упозорио је генерални секретар УН, уочи међународне конференције у Глазгову.

''Сат откуцава, јер смо на путу да доживимо катастрофални раст загревања планете за 2,7 степени Целзијуса. Будућност човечанства зависи од тога да ли ћемо моћи раст глобалне температуре да задржимо на 1,5 степени Целзијуса до 2030. Потписнице Париског климатског споразума до сада су омануле у остварењу тог циља", нагласио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Климатски самит у Глазгову сматра се кључним за стављање климатских промена под контролу.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво