Читај ми!

Вођа банде са Хаитија прети да ће убити отете мисионаре из Америке и Канаде

Хаићанин који се представља као вођа банде која је отела групу америчких и канадских мисионара, рекао је у видео-снимку објављеном на "Јутјубу" да је спреман да их убије ако не добије оно што жели.

Човек који говори на објављеном видео-снимку, обучен у љубичасто одело и познат на Хаитију као Ламо Сањоу, вођа је банде "400 Мавозо", која, према тврдњама власти, стоји иза отмице мисионара протеклог викенда.

Шеснаест Американаца и један Канађанин, укључујући петоро деце, киднаповано је док су били су на путовању које је организовала једна хуманитарна хришћанска организација са седиштем у Охају.

"Ако не добијем оно што ми треба, ове Американце бих радије све побио, а сваком од њих ћу испразнити велику пушку у главу", рекао је човек на снимку.

Министар правде Хаитија Лист Квител рекао је раније да отмичари траже милион долара по особи за ослобађање мисионара.

Отмица мисионара скренула је светску пажњу на велики проблем киднаповања на Хаитију, који се погоршао усред економске и политичке кризе.

Хаити је годинама у стању политичких превирања, а ситуација се драстично погоршала после убиства председника Жованела Моиза у јулу ове године. Отмице су такође учестале, али чак и у земљи која је навикла на раширено безакоње, отмица тако велике групе Американаца шокирала је званичнике.

Киднаповање америчких мисионара догодило се само дан након што је Савет безбедности Уједињених нација продужио своју мисију на Хаитију за девет месеци.

Бела кућа је саопштила у четвртак да ће учинити све што може да помогне отетим мисионарима.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво