Читај ми!

Столтенберг: Жао ми је, али то су били руски обавештајци

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је да су односи НАТО-а и Русије на најнижем нивоу још од Хладног рата. Поводом најаве шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да ће суспендовати дипломатску мисију при Северноатлантској алијанси, Столтенберг је рекао да у њој нису радиле дипломате већ обавештајци.

Шеф НАТО-а сматра да је Русија постала све опресивнија како код куће, тако и у иностранству. Јенс Столтенберг је рекао и да му је жао што је Русија донела одлуку да суспендује своју мисију у НАТО-у.

Навео је да Руси који су радили у тој мисији у НАТО-у нису били дипломате већ обавештајци.

Столтенберг је оценио и да су односи између Русије и НАТО-а на најнижем нивоу од Хладног рата.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је претходно да ће та земља повући своју дипломатску мисију, као и да ће руске власти укинути акредитације особљу канцеларије НАТО-а у Москви.

НАТО је претходно протерао осам руских дипломата, наводећи да су радили као обавештајци. 

Москва неће наставити да се претвара да су могуће било какве промене у њеним односима са НАТО алијансом у скоријој будућности, упозорио је Лавров.  

Европски парламент доделио награду Наваљном 

Јенс Столтенберг поздравио је то што је Европски парламент доделио награду за снажан глас за демократију критичару Кремља Алексеју Наваљном. 

У образложењу Европског парламента наводи се да је неуморна борба противника Путиновог режима коштала Наваљног његове слободе, а замало и живота.

Данашња награда признаје његову огромну храброст и понављамо свој позив за његово пуштање на слободу", наводи Европски парламент на Твитеру.

Награда вредна 50.000 евра добила је назив по совјетском дисиденту Андреју Сахарову. Међу добитницима били су и јужноафрички председник Нелсон Мандела, венецуелска демократска опозиција, као и пакистанска активисткиња Малала Јусуфзаи.

Да подсетимо, Алексеј Наваљни се налази у затвору због кршења правила условне казне у случају проневере, за коју тврди да је измишљена. Европска унија је увела санкције руским званичницима због наводног тровања Наваљног у августу прошле године, као и због његовог задржавања у затвору.

Москва негира одговорност и оптужује Европску унију да се меша у унутрашње ствари Русије. Кремљ негира и да је Наваљни затворен због својих политичких активности, и тврди да је прекршио закон.

Прошлог месеца Русија је покренула још један случај против Наваљног, а у случају осуде могао би у затвору да проведе читаву деценију.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво