Читај ми!

Амерички разарач "упао" на вежбу Русије и Кине, војни аташе САД позван у руски МСП

Власти Русије су саопштиле да је једно њихово пловило спречило улазак америчког разарача у руске територијалне воде током поморских вежби Русије и Кине. Америчке власти нису дале коментар тим поводом.

Министарство одбране Русије је саопштило да је посада руског пловила "Адмирал Трибуц" упозорила посаду америчког разарача "Чафи" да се налази "у области у којој је забрањено пловити због вежби са артиљеријском паљбом", пренео је Ројтерс.

Америчко пловило није успело да промени курс и уместо тога је сигнализирало да је у току припрема за полетање хеликоптера за палубе, због чега није могућа промена курса и брзине, навели су из руског Министарства одбране.

"Делујући у оквиру међународних правила навигације, 'Адмирал Трибуц' је подесио свој курс како би истерао пловило из руских територијалних вода", наводи се у саопштењу.

Амерички разарач је променио курс тек када су се два пловила нашла на раздаљини мањој од 60 метара.

Додаје се да је инцидент трајао око 50 минута, а догодио се у Заливу Петра Великог, јужно од Владивостока, у западном делу Јапанског мора.

У међувремену, руско Министарство одбране позвало је америчког војног аташеа због тог поморског инцидента, јавила је агенција РИА Новости.

Како наводи Ројтерс, аташеу је указано на "непрофесионалне акције" посаде америчког разарача за који је руска војска саопштила да је "грубо прекршио међународне законе о спречавању судара бродова на мору.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво