Читај ми!

ЦДУ – пребројавање и престројавање за будућност

Ново руководство партије, другачији садржаји, ближа бази: на овај начин ЦДУ жели да се промени након изборног дебакла. О чему се заправо дискутује? И ко би могао да одигра коју улогу?

ЦДУ је у кризи након неуспеха на парламентарним изборима: 24,1 одсто освојених гласова бирача је најгори резултат у историји те партије. Након 16 година владавина Ангеле Меркел, за многе је неизбежна обнова, и садржајно и кадровски.

Шеф ЦДУ Армин Лашет је сигнализирао да би био спреман и за оставку, али процес транзиције жели сам да модернизује. Партијске колеге сматрају да не би требало да се упадне у борбу за власт, што на крају може да доведе до поделе партије. Притом, Лашет и даље држи отвореном могућност формирања тзв. Јамајка коалиције (ЦДУ, Зелени и ФДП), иако то у овом тренутку изгледа потпуно нереално.

Узнемиреност у ЦДУ се пак није смањила. Одлучујуће питање, а самим тим и партијски проблем гласи - ко треба да предводи смену генерација? Они који су се до сада позиционирали су можда за промене, али не неумитно и за нови курс ЦДУ. Чак ни нови лидер странке не значи одмах реформисану партију.

Обнављање

Одлучено је да треба да буде изабрано ново руководство странке. Но, важан детаљ у дебати је како то треба да изгледа. Већина политичара ЦДУ, пре свих припадници млађе генерације, снажно су се протеклих дана заложили за анкету међу члановима ЦДУ. По статуту ЦДУ, анкету је могуће спровести, али она није обавезујућа за Kонгрес партије и за њу је потребно време. И морало би да буде обухваћено око 1.000 делегата.

Према одлуци Управног одбора, прво ће бити сазвана конференција председавајућих округа - 30. октобра, а 2. новембра Управни одбор на савезном нивоу одлучује о анкетирању чланова и датуму одржавања Kонгреса партије. До почетка 2022. би на ванредном конгресу ЦДУ требало да буде донесена одлука о Лашетовом наследнику.

Такође и жене желе да буду јаче заступљене у партији. Жене Уније (ЦДУ/ЦСУ) су најавиле посебну конференцију. Досадашња потпредседница Посланичког клуба ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу, Надине Шен је изјавила за Рајнише пост да су жене до сада биле премало заступљене у Бундестагу. "Мора нас бити више", истакла је Шен.

Шта би ко могао да постане?

Имена која се у овом тренутку најчешће помињу, када се говори о обнављању, су све само не нова. На пример Фридрих Мерц: некадашњи шеф Посланичког клуба до сада није искључио могућност поновног кандидовања за место председника странке. Мерц првенствено у конзервативним круговима важи за водећу личност. Но, већ два пута му није успело да дође на чело ЦДУ: 2018. је изгубио од Анегрет Kрамп-Kаренбауер и 2021. од Армина Лашета. При том Мерц има 65 година и није баш прикладан за "смену генерација".

То га повезује са другим именом које се провлачи, Норбертом Ретгеном. Такође и Ретген са својих 56 није баш неко ко је адекватан за нови почетак. Унутар ЦДУ важи и за неког ко није добро увезан. И њему је једном пропао покушај да постане шеф партије. Ретген се такође заложио за анкету међу чланством партије.

Јенс Шпан такође важи за могућег кандидата. 41-годишњи министар здравља је већ био у игри 2018. против Kрамп-Kаренбауер и Мерца. Иако важи за човека будућности у партији и модерног конзервативца, на избору за потпредседника партије имао је најлошије резултате.

Експерт за економијју, политичар Kарстен Линеман (44) важи за амбициозног и талентованог. Помиње се и Ралф Бринкхаус када се ради о централним функцијама у партији. И премијер савезне покраније Саксоније Михаел Kречмер би могао да одигра јачу улогу. Има 46 година, а удружења ЦДУ на истоку Немачке свакако захтевају више пажње и јаче учешће базе. Међутим, ЦДУ је у Саксонији остварила слабе резултате. Још један политичар који је био у игри, премијер Шлезвиг-Холштајна Даниел Гинтер (48) не жели да се кандидује за шефа партије. "Радо ћу да помогнем у реорганизацији, али не на првој линији фронта", рекао је листу Велт.

Досадашње консеквенце

Анегрет Kрамп-Kаренбауер и Петер Алтмајер изненада најавили да ће се одрећи посланичког мандата у користи млађе генерације. Тако су отворили пут Надине Шен (38) и Маркусу Улу (41). Kрамп-Kаренабауер и Алтмајер су важили за блиске и дугогодишње људе од поверења Ангеле Меркел, али нису успели да добију директне мандате у својим окрузима. Места у Бундестагу су им била обезбеђена преко страначке листе.

Ни одлазећи председник Бундестага Волфганг Шојбле не жели више да буде на водећим позицијама у партији. Али, посланички мандат жели да задржи током "пуног изборног периода".

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво