Читај ми!

Шта ако се будућа краљица Холандије венча са женом

Истополни бракови у Холандији легализовани су још 2001. године, али се одувек претпоставља да то не важи за круну - јер сваки престо мора да добије наследника. Међутим, премијер Марк Руте разрешио је дилему - шта би било када би се прворођено дете краљевске породице одлучило за истополног партнера.

Холандски премијер Марк Руте јасно је ставио до знања да би особом истог пола могао да се венча не само сваки грађанин, већ и сваки краљ или краљица, пише Би-Би-Си.

Руте је напоменуо да је реч само о "теоретској ситуацији", али да би било могуће да следећа краљица склопи брак са женом.

"Због тога кабинет не види да би престолонаследник или краљ требало да абдицира ако жели да се венча са партнером истог пола", објаснио је Руте, одговарајући на писано питање које је стигло управо из његове странке.

Холандски престо ће од краља Вилема-Александера преузети најстарија од његове три ћерке, принцеза Катарина Амалија, која у децембру пуни 18 година.

С обзиром на то да је будућност принцезе Амалије под лупом јавности, једна књига је током лета покренула питање шта би могло да се догоди ако се престолонаследница одлучи да се уда за особу истог пола.

То питање навело је два посланика из либералне странке Марка Рутеа да се запитају да ли су тренутна ограничења краљевског брака у складу са "нормама и вредностима 2021. године".

Иако кабинет јасно ставља до знања да је истополни брак могућ, оно што и даље није јасно јесте - шта би се догодило са наследством у случају да у том браку буде и деце (усвојене или зачете уз помоћ даваоца сперме).

"Страшно је компликовано", тако је то описао Руте, будући да холандски устав наводи да краља или краљицу може наследити само "законити потомак".

Премијер је рекао да је цела ова прича тренутно само теоретска, али да ће се о томе расправљати у парламенту који мора дати одобрење за краљевски брак.

"Пређимо тај мост ако дођемо до њега", поручио је холандски премијер.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво