Читај ми!

Опозиција освојила највише гласова на изборима у Чешкој

Опозициона коалиција Заједно освојила је највише гласова на парламентарним изборима у Чешкој. На другом месту налази се владајућа странка АНО, коју предводи чешки премијер Андреј Бабиш, док је трећа коалиција Пирати-Градоначелници.

Коалиција Заједно добила је поверење 27,78 одсто изашлих бирача, односно 71 од 200 мандата у доњем дому чешког парламента, што није довољно за самостално формирање владе.

Партија АНО освојила је 27,14 одсто гласова, чиме су освојили 72 мандата, док је коалиција Пирати-Градоначелници добила 15,60 одсто гласова и 37 мандата, пренела је Чешка телевизија.

Четврто место је заузела странка СПД са 9,56 одсто гласова и 20 мандата.

Бабиш је честитао опозицији на победи и рекао је да ће предводити разговоре о формирању нове владе уколико то од њега буде затражио председник Земан, пренео је Ројтерс.

На изборе у Чешкој, који су били одржани јуче и данас, изашло је 65,67 одсто грађана са правом гласа.

Неколико дана уочи парламентарних избора у Чешкој, у афери "Пандорини папири", појавило се име Андреја Бабиша, милијардера који се 2017. домогао изборне победе обећавајући борбу против корупције.

Говорећи током телевизијске дебате у недељу, Бабиш је порекао било какву повезаност.

Према подацима новинарског истраживања "Пандорини папири", Бабиш је наводно 2009. године убризгао око 19 милиона евра у огранак једне нафтне компаније како би купио вилу са два базена и биоскопом на француској ривијери, у близини Кана.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво