Читај ми!

СЗО препоручила прву вакцину против маларије за децу у Африци

Светска здравствена организација препоручила је масовну примену прве вакцине против маларије за децу, која се може користити у подсахарској Африци, као и у другим ризичним подручјима. "Ово је историјски тренутак. Дуго очекивана вакцина против маларије за децу је напредак у науци, здрављу деце и борби против маларије", изјавио је у саопштењу за медије генерални директор СЗО-а Тедрос Адханом Гебрејесус.

Према СЗО, очекује се да ће вакцина против маларије RTS, S/AS01, коју производи Британска фармацеутска мултинационална компанија "GlaxoSmithKline", бити дистрибуисана широм Африке, након успеха пилот програма имунизације у Гани, Кенији и Малавију.

По Тедросу би ова вакцина "могла спасити десетине хиљада младих живота сваке године", с обзиром на то да се у свету бележи око 230 милиона случајева од маларије као и 400.000 смртних случајева годишње, те да је у 2019. само од те болести умрло више од 260.000 деце у Африци.

Испитивања из 2015. показала су да би вакцина могла спречити око четири од десет случајева маларије као и три од десет тешких случајева и довести до смањења броја деце којој је потребна трансфузија крви за једну трећину.

Међутим, постојале су сумње у деловање вакцине јер су потребне четири дозе да би била ефикасна: прве три треба дати у размаку од месец дана у доби од пет, шест и седам месеци, са последњим бустером до 18 месеци живота.

О резултатима тог пројеката су дискутовале две експертске групе при СЗО, након више од 2,3 милиона датих доза, што је показало да је вакцина безбедна и да доводи до смањења тешких облика маларије за 30 одсто.

Овај пројекат је укључио и две трећине деце која немају мрежу против комараца изнад креветаца и показао је да није било негативног утицаја на друге рутинске вакцине као ни на друге мере које се користе за спречавање маларије.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво