Читај ми!

Протести синдиката у Француској због ниских плата и високих цена

Француски синдикати организовали су протесте широм Француске због ниских плата, ниских социјалних давања и пораста цена енергије и прехрамбених производа, док влада наставља програм реформи који је прекинула због пандемије коронавируса.

Хиљаде људи демонстрирале су у градовима широм Француске, упозоравајући председника Емануела Макрона да не покреће поново програм реформи који је обустављен током пандемије и да не мења систем пензијског осигурања за незапослене, преноси Ројтерс.

"У тренутку када поново покрећемо социјалну акцију, значајно је показати да постоје огорчење и бес и указати да су социјални проблеми и даље присутни, чак више него икад", поручио је Филип Мартинез, генерални секретар највећег и најутицајнијег француског левичарског синдиката ЦГТ.

Објаснио је да његов синдикат протестује захтевајући веће плате јер радници и даље имају иста примања као и пре пандемије, док цене нагло расту.

Ив Вејрије, вођа синдиката "Радничка снага", указао је да је овомесечно повећање минималне зараде од 2,2 одсто само наставак претходног инфлаторног таласа и позвао удружења послодаваца да започну преговоре о повећању плата.

"Питање повећања плата је хитно. Недавни пораст цена гаса, струје, горива и хране тешко ће погодити грађане ове зиме. Зато поручујемо влади да нам је потребно стварно повећање минималне зараде", рекао је Вејрије.

Француски министри су у парламенту стали у одбрану политике актуелне центристичке владе, наводећи да су мере помоћи радницима предузете због пандемије највећи програм подршке француским радницима у последњих неколико деценија.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво