Читај ми!

Изабран нови премијер Јапана

У Токију је формалним гласањем у парламенту изабран нови председник владе. Нови премијер, стоти по реду у историји Јапана, бивши министар спољних послова Фумио Кишида, који је прошле недеље победио на изборима за шефа владајуће Либерално-демократске партије.

У јапанској престоници Токију гласањем посланика у парламенту изабран је нови премијер те далекоисточне земље.

На ванредној седници парламента за новог председника владе изабран је Фумио Кишида (64), лидер владајуће Либерално-демократске партије (ЛДП), који је у прошлости служио и као министар иностраних послова, односно министар одбране. 

Кишида, који је данас постао стоти по реду премијер у историји Јапана, средином прошле недеље на унутарпартијским изборима ЛДП-а изгласан је за новог шефа те странке. Протеклих неколико дана он је бирао чланове будућег владиног кабинета, чије је именовање такође данас потврђено, тако да од данас званично са радом почиње нови састав јапанске владе.

Кишида, који је по професији банкар, на кормилу партије и државе заменио је бившег премијера Јошихида Сугу, који је на тој функцији провео годину дана и, упркос добром старту, временом изгубио поверење грађана и страначких колега због пропуста у руковођењу ковид кризом и припремама за олимпијске игре, те збуњујућих и несигурних потеза у протекла два месеца током припрема за партијске и предстојеће парламентарне изборе.

Кишида важи за искусног, углађеног дипломату и човека који веран постојећем естаблишменту, па домаћи аналитичари очекују да ће он у суштини наставити да спроводи досадашњу политику владајућег ЛДП-а, без већих заокрета.

У састав Кишидине владе ушло је чак 13 министара који немају претходно искуство на тој функцији.

Приоритети нове владе су наставак борбе против ковида, доношење великог финансијског пакета за стимулисање привреде и мере за подизање наталитета. Ту ће Кишида и његови сарадници имати лакши задатак од претходника, јер је вакцинисање, које је у Јапану каснило три-четири месеца за другим развијеним индустријским земљама света због чега су и Олимпијске и паралимпијске игре у Токију одржане без присуства публике, узело маха током августа и септембра, па је епидемиолошка ситуација сада много повољнија него пре и током одржавања највећег светског спортског догађаја. 

Нова влада се, међутим, суочава са релативно тешком спољнополитичком ситуацијом, где треба да се носи са по Токио узнемиравајућим развојем ситуације као што су драматично јачање војне моћи суседа Северне Кореје и Кине и заоштравање односа у Тајванском мореузу, што може имати политичке и економске последице и по Јапан.

Новог премијера и шефа ЛДП-а, као први већи задатак, очекује руковођење изборном кампањом за парламентарне изборе, за које се очекује да ће бити одржани 31. октобра.

ЛДП је од свог оснивања 1955. године, само пет година провела у опозицији, тако да би њен евентуални пораз на тим изборима и експресна смена Кишидине владе били велико изненађење.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво