Читај ми!

Норвежани укидање мера славили као Нову годину, министар културе позвао грађане на плес

Уз одбројавање на тргу у Ослу и организоване прославе широм земље, Норвешка је прогласила "отварање". После више од годину и по дана мера против коронавируса, укинута је обавезна физичка дистанца, као и већина других ограничења. У слављу учествовали и званичници, а министар културе честитао је грађанима и позвао их да уживају у културном и ноћном животу. Полиција је славље упоредила са дочеком Нове године.

Kао што је премијерка Ерна Солберг и обећала, од суботе после подне Норвешка је поново "отворена", преноси Норвеј тудеј.

Укинута је обавеза држања дистанце од једног метра, затим ограничење за број особа за једним столом у ресторану, забрана уласка у ноћне клулбове, као и већина других мера које се тичу јавних догађаја и окупљања.

У главној улици Осла организовано је групно одбројавање последњих 10 секунди до 16 часова, када је нова одлука ступила на снагу. Министар културе Абид Раџа честитао је свима овај дан.

"Уживајмо у културном и ноћном животу. У поноћ ћу се вратити у Осло и, као владин 'плус министар за плес', желео бих вечерас да ђускам са вама. Где да идем? Имате ли неки савет? Долазиш ли? Заплешимо заједно широм Норвешке", написао је министар на Твитеру.

И у другим градовима организоване су јавне прославе, постављени су подијуми за игру, одржани концерти, а славље је употпунио и ватромет. Журке су организоване и у ноћним клубовима, који могу да раде пуним капацитетом.

Поред општег весеља, забележене су и туче и други инциденти. Полицијски инспектор из Осла каже да је полиција била распоређена на 190 локација, скоро па као у ноћи дочека Нове године.

Иако је већина мера сада укинута, у Норвешкој је и даље обавезан карантин за оне који оболе од Ковид-19, а препорука за све код којих се јави респираторна инфекција, па и за вакцинисане, јесте да се тестирају.

Поред укидања мера које су регулисале живот у тој земљи, постепено се попуштају и мере које се тичу путовања, па се очекује да од 1. октобра и у тој области дође до отварања.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво