Читај ми!

Вулкан на Ла Палми ушао у експлозивну фазу - теку реке ужарене лаве, евакуисани људи из још три града

Реке лаве сливале су се у ноћи између петка и суботе низ вулкан Кумбре Вијеха на шпанском острву Ла Палма, због чега је локални аеродром затворен, а ерупције су се интензивирале и ушле у најинтензивнију фазу досад.

Локалне власти су саопштиле да је још 160 људи евакуисано из још три града и они не могу да се врате по своје ствари у куће због развоја вулканске активности. 

Експерти кажу да је вулкан ушао у "нову, експлозивну фазу".

"Инструменти за надзор вулканских активности установили су најјачу енергетску ективност у петак после подне", навели су из службе за хитне случајеве у петак увече.

"Аеродром Ла Палма је затворен због нагомиланог пепела. Чишћење је почело, али се ситуација може променити у било којем тренутку", навели су из управе аеродрома.

Откако је почела ерупција на том малом острву у Атлантику, вулкан Кумбре Вијеха је избацио на хиљаде тоне лаве, уништио на стотине кућа и натерао на евакуацију близу 6.000 људи. 

Ла Палма, која има 83.000 становника, и чини део архипелага Канарских острва.

У ерупцији вулкана засад нису забележени смртни случајеви, нити је било озбиљније повређених, али је угрожено око 15 одсто усева банане, што би могло да угрози хиљаде радних места.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво