Читај ми!

Немци у недељу бирају наследника Ангеле Меркел – шта кажу предизборне анкете

Изборна трка у Немачкој је ушла у завршницу. Гласање за чланове Бундестага је у недељу, а последња истраживања јавног мњења указују на то да је победник и даље веома неизвестан. Kо би могао да наследи Ангелу Меркел и како ће се промена немачке владе одразити на однос Берлина према Балкану?

Упркос томе што социјалдемократе имају благу предност, демохришћански блок одлазеће канцеларке Ангеле Меркел и даље има шансу да освоји канцеларску фотељу.

Да ли ће у њу сести актуелни социјалдемократски вицеканцелар и министар финансија Олаф Шолц или пак лидер ЦДУ-а Армин Лашет, умногоме ће зависити од изборног резултата, али и постизборних услова три мање странке – Зелених, либерала и Левице.

Иако се у својој изборној јединици Ангела Меркел својски трудила да убеди бираче да је Лашет најбољи избор, више пажње је привукло њено појављивање у једном парку за птице. Насупрот томе, кандидати за канцелара су у последњој ТВ дебати убеђивали јавност у исправност својих спољнополитичких програма, који досад нису били у фокусу кампање.

"Нама је важан економски пројекат Северног тока 2, јер ће нам наредних година бити потребан гас, уместо других енергетских извора. За мене је битно оно чиме се немачка влада сагласила, а то је да се пруже геополитичке гаранције Украјини да неће трпети негативне последице због тог гасовода. Ако Русија доведе то у питање, тај пројекат би одмах морао да буде заустављен", рекао је Армин Лашет, кандидат Хришћанско-демократске уније.

"Морамо да осигурамо заједно са Француском да Европа напредује и због тога имамо тесно партнерство које је за мене веома важно", навео је Олаф Шолц, кандидат Социјалдемократске партије.

На спољнополитичке позиције будуће владе би, међутим, могли да утичу и Зелени, који заговарају оштрију политику према Русији и Kини.

Резултате анкете објављени два дана пред недељне изборе, чини се, указују да ће Зелени Аналене Бербок бити незаобилазни чинилац сваке постизборне коалиционе комбинаторике осим, наравно, уколико социјалдемократе и демохришћани не одлуче или буду приморани да трећи пут заредом праве такозвану велику коалицију, што се овде сматра мало вероватним.

Улазак Зелених у владу и евентуално добијање ресора спољних послова могли би, делом, да промене однос Берлина према Балкану и да га више усмери на питања људских права, медијских слобода, питања заштите животне средине, као и да заоштри немачки приступ по питању решавања питања Kосова и Метохије и проблема у Босни и Херцеговини.

Зелени су, иначе, једина од водећих немачких странака која је у предизборни програм ставила и европску интеграцију Западног Балкана.

И утицајни Немачки савет за спољне послове уврстио је Западни Балкан у препоруке будућој влади шта би требало да буду њени спољнополитички приоритети.

Овај инсититут, између осталог, заговара да будућа немачке влада утиче на Брисел да земљама западног Балкана омогући двостепени процес приступања ЕУ, тако да регион као заједнички економски простор југоисточне Европе и, пре званичног чланства, уђе у европско унутрашње тржиште.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво