Читај ми!

У Авганистану помама за сателитским антенама, народ је жељан забаве и музике

Од када су талибани прошлог месеца дошли на власт, живот у Авганистану се променио, а заједно са њим и ТВ програм. Да би се пратили програми телевизија околних земаља потребне су сателитске антене, па су власници продавница електронике ових дана задовољни зарадом.

У складу са конзервативним и верским планом нове владе, ТВ мреже су редуковале забавне програме, а емисије са песмом и плесом веома су ретке.

Након месец дана строгих ТВ програма и емисија са много гостију које сада приказују авганистански канали, све више људи купује сателитске антене.

Власници продавница електронике и техничке опреме кажу да је све више оних који прате стране канале јер имају разноврсну понуду.

"Да, људи купују ове антене. Они који имају новца – купују код нас. Раније је било много канала који су емитовали песме или забавне програме, али сада су забрањени, па људи купују пријемнике за антене како би гледали стране канале", испричао је један продавац на пијаци Надир Паштун у Кабулу.

Када су владали Авганистаном пре две деценије, талибани су забранили телевизију, већину комерцијалних музичких и видео-игара и изрекли оштре јавне казне онима који су прекршили "њихова" правила.

"Још нисмо добили никаква наређења из било ког министарства или било ког дела владе. За сада нема никаквих ограничења у продаји ових антена. Нико нам ништа није рекао", каже трговац Садик Омар.

Трговци кажу да продаја добро иде, али да се профит преполовио јер се земља суочава са финансијском кризом. Банке су ограничиле повлачење новца, а нека радна места су затворена. Међутим, продаја сателитских антена и пријемника је у порасту.

Нема прецизних података, али продавци кажу да се дневно ван Кабула поручи 40 до 100 антена, а мале продавнице продају бар једну дневно. Комплет са антеном и кабловима кошта око 2.000 афгана, што је око 23 америчка долара.

Исламистички покрет се труди да покаже "помирљивије лице" свету од када је 15. августа дошао на власт, али је неизвесно да ли ће тако бити. Речено је да ће културне активности бити дозвољене, све док се не противе шеријату и култури самозваног "Исламског емирата Авганистан".

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво