Читај ми!

Париз враћа амбасадора у Вашингтон; Џонсон поручио Француској: Саберите се

Француски председник Емануел Макрон вратиће у Вашингтон следеће недеље амбасадора те земље након што се председник САД Џозеф Бајден сагласио током разговора са Макроном да је претходно консултовао Француску о објављивању безбедносног пакта са Аустралијом могло да спречити дипломатски спор, саопштено је из Јелисејске палате. Британски премијер поручио Француској да се "сабере".

Британски премијер Борис Џонсон поручио је Француској да се "сабере" и омогући предах савезницима у САД и Аустралији током дипломатског спора о набавци нуклеарних подморница, наводи Ројтерс.

Џонсон је након разговора са Бајденом буквално преводио енглеске фразе на француски, рекавши да је би требало да се та држава "сабере" и дозволи предах савезницима. Додаје да је реч о пакту који представља фундаментално велики корак напред ка глобалној безбедности.

Прошле недеље Француска је опозвала своје амбасадоре из Сједињених Држава и Аустралије, само дан након што су Вашингтон и Лондон потписали пакт са Аустралијом по коме ће делити технологију и стручност са том државом како би јој помогли у изградњи подморница на нуклеарни погон у склопу новог одбрамбеног пакта између три земље.

Тај потез изазвао је бес, пре свега у Француској која је изгубила посао вредан 40 милијарди долара, али и код Аустралијанаца и Новозеланђана који нису одушевљени тим ненајaвљеним договором.

Француска је оптужила САД да су јој забиле "нож у леђа" и одлучила да повуче амбасадоре из САД и Аустралије ради консултација. У саопштењу, француски министар иностраних послова Жан Ив ле Дријан навео је да је ова специфична одлука коју је донео председник Француске Емануел Макрон последица изузетне озбиљности ситуације, пренео је Ројтерс.

АУKУС је нови безбедносни савез Сједињених Америчких Држава, Аустралије и Велике Британије у зони Индо-Пацифика.

Аналитичари кажу да је то највећи безбедносни аранжман између Америке, Аустралије и Велике Британије од Другог светског рата.

Америчка политика спутавања Пекинга у Тихом и Индијском океану, чија је важна карика ангажовање војних ефектива што већег броја савезника и пријатељских земаља, за последицу има повратак морнарице Уједињеног Краљевства у Пацифик, из којег је била одсутна, бар од повратка Хонгконга Кини.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво