Читај ми!

Шта би могла да буде позадина убиства због заштитне маске у Немачкој

Немачка је у шоку због бруталног убиства радника на бензинској пумпи само зато што је од муштерије затражио да стави маску. Синдикат полиције указује на то да се противници мера уведених због коронавируса радикализују.

Након убиства 20-годишњег радника на једној бензинској пумпи у месту Идар-Оберштајн на западу Немачке, полиција истражује разлоге трагедије. Анализирају се, између осталог, и активности осумњиченог мушкарца (49) на друштвеним мрежама.

Из Полицијске управе у граду Триру потврдили су да располажу бројним индицијама које би могле да пруже одговор на питање због чега је у ствари осумњичени пуцао на радника бензинске станице.

Осумњичени је, наиме, у суботу, 18. септембра желео да купи пиво на пумпи, али притом није носио заштитну маску. Радник га је упозорио да стави маску, што је он одбио и затим је напустио пумпу.

Отишао је кући, пресвукао се, узео пиштољ, вратио се на пумпу, с маском дошао до пулта, скинуо је и пуцао у младића.

Након хапшења, полицајцима је рекао да одбацује мере уведене због короне, односно да га је читава ситуација око пандемије веома оптеретила и да је зато хтео да "пошаље неки знак".

Радикализација на друштвеним мрежама

Осумњичени има немачко држављанство и тренутно се налази у истражном затвору, а трагедија изазвала је бројне реакције у Немачкој – изразе саучешћа и згражавање.

Државно тужилаштво претпоставља да би истрага о околностима тог догађаја могла да потраје, посебно када је реч о трагању за одговором на питање шта је био стварни разлог за такву реакцију осумњиченог. Нејасно је, такође, и то како је он дошао у посед оружја.

Полиција у Триру у уторак увече је на Твитеру објавила поруку следеће садржине: "Постоје одређене назнаке које упућују на профил осумњиченог на Твитеру. Испитаћемо те индиције." Бројни корисници те друштвене мреже, наиме, указали су полицајцима да провере профил 49-годишњака на Твитеру.

Магазин Шпигел и труст мозгова ЦеМАС који се бави "идеологијама завера", у заједничком истраживању дошли су до информације да је ухапшени мушкарац још пре две године уочен на једном Твитер профилу када је писао о својим фантазијама о насиљу.

Прво убиство повезано с короном

Синдикат радника немачке полиције ГдП упозорио је, након убиства у Идар-Оберштајну, на опасност од могуће радикализације људи који негирају постојање коронавируса: "Ово је први регистрован случај убиства који повезујемо с короном", рекао је копредседник синдиката Јерг Радек за немачке медије.

За сада се ради о изолованом случају, каже Радек, и упозорава: "Од прошле године уочавамо радикализацију противника мера уведених због короне."

Радек подсећа и на чињеницу да немачки органи реда и мира бележе све већи број напада на новинаре, као и на полицајце на демонстрацијама.

"Важно је да органи безбедности обрате пажњу на радикалне снаге, без обзира на то да ли се ради о онима са левице, деснице или припадницима покрета 'Кверденкер'", рекао је.

Покрет Кверденкера у Немачкој чине људи који се противе мерама заштите које је држава увела због пандемије ковида 19.

Научник Андреас Цик, који се у Билефелду бави проучавањем конфликата, за лист Вестдојче алгемајне цајтунг каже да још од прошле године постоје назнаке да се људи који негирају постојање короне радикализују.

"Непријатељство је на ‘корона-протестима’ све интензивније и све агресивније. Све је више насиља према полицији и новинарима", каже Цик.

Иако се у Идар-Оберштајну ради о појединцу, може се, сматра Цик, успоставити веза с том сценом, јер је и он сам рекао полицији да је тако поступио због свеукупне ситуације са ковидом.

"Из тога се може закључити да он себе сматра припадником једне одређене групе, односно да делује у име оних с којима дели исту идеологију", наводи.

Нулта стопа толеранције према насиљу

Влада покрајине Рајна-Палатинат у којој се догодило убиство, саопштава: "Ми доследно прогањамо мржњу и хушкање, и позивамо на одговорност све оне који на интернету сеју мржњу", нагласила је покрајинска премијерка Малу Дрејер (СПД) у званичном саопштењу.

А кандидат Демохришћана (ЦДУ/ЦСУ) за канцелара Армин Лашет је с предизборног скупа у Штралзунду поручио: "Нећемо толерисати ово насиље у нашој земљи. Осуђујемо ту агресију".

Реаговало је и Удружење немачке малопродаје (ХДЕ). Након трагедије у Идар-Оберштајну шеф Удружења Штефан Гент покушао је да умири немачке трговце.

"Иако постоје поједине неувиђавне муштерије, коришћење маске је након више од годину дана постало нормално. То само у изузетно ретким ситуацијама води до конфликата", рекао је Гент.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво