Читај ми!

Крај мира у Њујорку, почела је Генерална скупштина УН

Авганистан, климатске промене, пандемија коронавируса и безброј билатералних састанака светских државника теме су које ће, према очекивањима дипломата, доминирати 76. заседањем Генералне скупштине Уједињених нација, које почиње у Њујорку.

Крај мира у Њујорку, почела је Генерална скупштина УН Крај мира у Њујорку, почела је Генерална скупштина УН

После безмало две године, улице Њујорка поново ће бити загушене непрегледним колонама возила под ротацијама, пратњама и свакодневним саобраћајним гужвама, на које су становници највећег града у Америци, после две године, готово и заборавили.

Од великих звезда светске политике, за говорницом Генералне скупштине УН први се појавио амерички председник Џозеф Бајден, који је обећао да ће убудуће "сила бити последња, а не прва опција САД".

Наводећи да Вашингтон не жели "нови хладни рат", Бајден је најавио сарадњу са свим државама које се залажу за мирно решење спорова, али је истакао и да САД неће дозволити да Иран дође у посед нуклеарног наоружања.

Повратак светских дипломата значи почетак нове расправе о глобалном одговору на пандемију коронавируса и обликовање светске економије пошто пошаст, једном, коначно прође.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је позвао свет да "заустави рат против Планете", чиме је суштински обновио више од деценије стару идеју Бан Кимуна о светској организацији као кључном фактору у борби против климатских промена.

Бан Кимуна се, данас, скоро више нико и не сећа, али је проблем глобалног отопљавања, уз пандемију коронавируса, у међувремену, заменио Ал Каиду и радикалне исламисте са првог места непријатеља човечанства.

УН против коронавируса

Готово невидљиве током годину и по дана пандемије коронавируса, Уједињене нације ће наредних дана покушати да изађу из политичког подрума и понуде решење за неколико горућих питања која прате ову пандемију.

Светска здравствена организација већ је критиковала најбогатије земље планете да гомилају залихе вакцина, не обазирући се на део човечанства до којих оне нису ни стигле. СЗО је, такође, навео да је више од 70 одсто доза вакцина убризгано људима у свега десет држава света.

Ковид 19 је проузроковао проблеме и пре него што је заседање Генералне скупштине почело, пошто је у Њујорку неопходна потврда о вакцинацији за присуствовање скуповима у затвореном простору.

Правила која важе у овом граду не обавезују Уједињене нације да се њима повинују, па за присуство заседању нису потребне никакве потврде. Њујоршки званичници су, пре неколико недеља, покушали да "прошире правила" и на светлоплаву зграду на Ист Риверу, али без претераног успеха, јер шеф УН, ионако, нема овлашћења да забрани било шта.

Са сличном ситуацијом, Њујорк и УН суочили су се и пре десетак година када је град замолио генералног секретара УН, тада Бан Кимуна, да забрани пушење у седишту УН, али им је Корејац љубазно одговорио да забране нису део његовог посла.

"Прва жртва" различитих правила у УН и остатку града био је бразилски председник Жаир Болсонаро, који упркос махању акредитацијама није успео да уђе у један од њујоршких ресторана.

Иако се очекује да Иран буде једно од "главних споредних" питања током заседања Генералне скупштине, председник те државе Ебрахим Раиси неће допутовати у Њујорк, већ ће бити емитована његова снимљена порука.

Очекују се жучне дебате представника Француске и Кине, чије су спољнополитичке позиције озбиљно окрњене споразумом Сједињених Држава и Британије о испоруци нуклеарних подморница Аустралији.

Са великом пажњом се очекује и наступ авганистанског амбасадора при УН Гулама Исазаија, који је некако опстао у Њујорку упркос тектонским променама и доласку талибана на власт у Кабулу.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво