Читај ми!

Отмичари са севера Нигерије ослободили 10 ђака, 21 ученик и даље у заточеништву

Наоружани отмичати са севера Нигерије ослободили су 10 ученика након што им је плаћена откупнина, али је 21 ученик и даље у заточеништву упркос, обећању да ће данас сви бити пуштени.

Свештеник Џон Хајаб, председник локалног хришћанског удружења, рекао је да су отмичари преузели откупнину пре три дана, као и да је 10 ослобођених ученика враћено родитељима у суботу увече, преноси АП.

Науружани отмичари упали су 5. јула у баптистичку гимназију у Бетелу и отели најмање 120 ученика из ђачког дома.

Од тада су пуштане на слободу различите групе отетих ђака, а последња група ослобођена је 27. августа.

"Ови бандити нас муче емоционално, психолошки, физички и финансијски и стављају нас под озбиљан притисак. Када одлуче да пусте одређени број деце то је због тога што желе свеж новац", рекао је свештеник Џон Хајаб.

Током прошле године у Нигерији је отето око 1.400 деце из школа, скоро 200 их је и даље у заточеништву, а 16 је смртно страдало, рекао је представник Уницеф у Нигерији Питер Хокинс извештачу АП и упозорио да уочи почетка нове школске године бар милион деце стрепи од повратка у ђачке клупе.

То додатно погоршава образовну кризу у овој западноафричкој земљи у којој више од 10 милиона деце уопште не похађа школе.

Нека од деце која су била у заточеништву кажу да осећају трауму недељама након што су ослобађања, а неки од ученика су потврдили да се неће враћати на наставу.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво