Читај ми!

Кинески гигант за некретнине грца у дуговима

Пад акција друге по величини кинеске компаније за развој некретнина "Евергранде груп" могао би да услови да се дужничка криза тог предузећа прелије на финансијско тржиште Кине и читав сектор некретнина. "Евергранде" је запао у кризу ликвидности, суочавајући се са више од триста милијарди долара дуга.

Акције "Еверграндеа" пале су за 6,76 одсто након што су преходно снижене за чак 10 процената.

Кинески гиган за промет и развој некретнина због тога је био принуђен да поднесе захтев за обуставу трговања корпоративним обвезницама на један дан, што је подстакло додатну забринутост због растуће дужничке кризе "Еверграндеа", наводи Глобал тајмс.

Евергранде је запао у кризу ликвидности, суочавајући се са више од триста милијарди долара дуга, не успевајући да плати заостале рачуне.

Стручњаци упозоравају на негативне ефекате у целом финансијском сектору, са могућим преливањем и на остале компаније из сектора некретнина. 

"Обустава трговања и прилагођавање вероватно су имали за циљ ограничавање нестабилности тржишта", рекао је за Глобал тајмс Си Јунијанг, професор на Шангајском универзитету за финансије и економију.

Кинеска компанија за оцењивање рејтинга објавила је да је снизила рејтинг обвезница "Еверграндеа" на "А" са "АА" са могућим трендом даљег пада.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво