Читај ми!

Авганистану прети глад, донатори обећали више од 1,2 милијарде долара помоћи

На међународној конференцији у Женеви, донатори су обећали више од милијарду и 200 милиона долара помоћи Авганистану. Упозорили су да су сиромаштво и глад порасли и да до краја месеца становништво неће имати хране. Откако су 15. августа преузели контролу над земљом, најмање 153 медија су престала да раде у 20 провинција у Авганистану.

Вашингтон ће упутити 64 милиона, обећала је америчка амбасадорка, а Норвешка 11,5 милиона долара помоћи. Званичници Кине и Русије навели су да би "главни терет" помоћи Авганистану требало да сносе западне земље. Први човек светске организације упозорава да Авганистан има хране само до краја месеца.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес апеловао је на светске силе да спасу народ Авганистана. "Након деценија рата, патњи и несигурности, они се суочавају са својим најопаснијим тренутком. Сада је време да међународна заједница стане уз њих", поручио је Гутерес.

"Конференција не говори само о томе шта ћемо дати народу Авганистана, већ о ономе што дугујемо", додао је Гутерес.

Пекинг је прошле недеље најавио да ће послати храну и здравствене залихе вредне 31 милион долара, а суседни Пакистан је већ послао лекове и храну, попут јестивог уља. Позвао је на одмрзавање имовине Авганистана.

Финансијски колапс

Народ Авганистана суочава се и са финансијским колапсом земље. Половина становништа Авганистана – више од 18 милиона људи зависи од стране помоћи која је прекинута доласком талибана на власт.

"Посао је стао. Доносимо поврће, продајемо га на пијаци. Не продамо све. Све што остане, то пропадне. Чист губитак. Нико не пита за нас обичне људе. Брашно је скупо, уље, све. Нема ко да брине о сиромашнима", каже Асад, продавац поврћа у Кабулу.

Авион хуманитарне помоћи у понедељак је стигао и из Катара. То је земља са највећим утицајем на талибане, а у Дохи је и главна политичка канцеларија талибана.

Абдул Сабур из Кабула истиче да је задвољан безбедносном ситуацијом. "Сада је мирно и нема разлога за бригу. Откако је формирана талибанска влада – нема крађа. Сви лопови су ухапшени. У Кабулу сада владају мир и сигурност, осећамо се безбедно", наводи Сабур.

Локалним медијима прети гашење, апел за међународну помоћ

Од половине августа, када су талибани преузели власт, најмање 153 медија у 20 покрајина су престала да раде. Главни разлози су тешка економска ситуација и различита ограничења која намећу.

Представник Националне уније новинара Авганистана позвао је међународне организације да одмах предузму мере за решавање тог проблема.

У супротном, поручује, слободи штампе и другим људским и грађанским слободама у Авганистану ускоро ће доћи крај.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво