Читај ми!

Талибани улазе у Кабул - општа бежанија и кречење излога

Док талибани улазе у главни град Авганистана и најављују да ће ускоро прогласити Исламски Емират, многи Авганистанци, као и страни држављани, покушавају да што пре побегну из земље, зог чега је, судећи према фотографијама и видео-снимцима на друштвеним мрежама, током дана у Кабулу наступио потпуни хаос и метеж.

Освајајући град по град у Авганистану, талибани обећавају да се неће никоме светити, тврде да ничији живот, а ни имовина неће бити угрожени, у шта је Авганистанцима који се сећају претходне талибанске власти, по свему судећи, тешко да поверују.

Док су били на власти од 1996. до 2001. године, талибани су спроводили најстроже придржавање шеријатских закона икад виђено у исламском свету, а постали су озлоглашени по свом односу према женама.

Жене тада нису смеле да раде ни да уче већ су од осме године морале да читају Куран. Нису смеле да излазе ван куће без пратње мужа или неког мушког сродника и обавезно су морале да носе бурке. Због кршење талибанских закона, биле су јавно стрељане и каменоване.

У страху да се однос талибана прем женама неће променити, у авганистанској престоници је виђен мушкарац који кречом прекрива слике женских модела на излогу салона лепоте.

Раније током дана виђени су и дугачке редове на банкоматима, где су људи покушавали да што пре подигну готовину.

Неки су пожурили на пијаце и продавнице да обезбеде залихе хране, несигурни како ће се ситуација даље развијати.

Аеродром као последње уточиште

Други Авгнистанци, неспремни да се прилагођавају новим околностима, покушали су да напусте град, због чега је у Кабулу настао саобраћајни колапс, па су неки бежали пешке или више од пет сати ходали како би се дочепали аеродрома и првог лета.

Друштвеним мрежама круже видо-снимци великог броја људи који покушавају да уђу у амерички војни транспортер спреман за евакуацију.

Очевици су за Би-Би-Си рекли да су велика стаклена врата између гејтова и авиона разбијена. Људи су испод авиона близу писте трчали од једног до другог, покушавајући да се укрцају у било који.

Амерички хеликоптери евакуисали су током дана и запослене службенике из добро утврђене aмбасадe Сједињених Америчких Држава и превозили их до аеродрома, где се још увек налазе америчке снаге које су дошле да би им осигурале безбедност.

Фотографије хеликоптера изнад крова амбасаде многе су подсетиле на сличне сцене из Сајгона у Вијетнаму 1975. године, иако амерички државни секретар Ентони Блинкен тврди да су таква поређења злонамерна и да је за разлику од вијетнамске, авганистанска мисија била успешна.

Особље aмбасаде, изнад које је током дана виђен и дим, примило је у петак наредбу да почне са уништавањем осетљивих документа, као и предмета који би се могли злоупотребити у пропагандне сврхе, пренели су амерички медији.

И амбасаде других западних држава евакуисале су своје службенике и држављане или их макар преместили у непосредну околину аеродром у Кабулу, који многи виде као тренутно најбезбедније место у граду због присуства страних војника.

Нато помаже у евакуацији, талибани преузели и затвор

Ипак, америчка амбасада је током дана објавила да стижу извештаји да се на аеродрому у Кабулу пуца, због чега су саветовали својим грађанима да се склоне на безбедно.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је да и трупе Северноатлантске алијансе помажу странцима да се евакуишу са аеродрома из главног града Авганистана.

"Разговарао сам са премијером Велике Британије Борисом Џонсоном, нашим савезницима, министрима спољних послова из Канаде, Данске и Холандије о ситуацији у Авганистану. НАТО помаже да аеродром у Кабулу остане отворен за саобраћај и координише у евакуацијама страних држављана", навео је Столтенберг на Твитеру.

Међутим, током вечери је од званичника Алијансе стигла информација да су сви комерцијални летови са међународног аеродрома у Кабулу обустављени.

Талибани су преузели контролу и над великим затвором источно од Кабула, у којем су били затворени неки од талибанских вођа, а према појединим наводима и борци Исламске државе.

На друштвеним мрежама су се појавили видео-снимцима на којима се виде људи који са стварима напуштају зидине затвора.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво