Читај ми!

Пожари се не смирују, букти у Турској, Русији, Северној Македонији – најгоре у Грчкој

У Грчкој, Турској, Русији, Албанији, Северној Македонији и даље бесне шумски пожари. Драматично је у Грчкој, где се боре са више од 150 шумских пожара. На југу Турске ватрогасци контролишу око 200 пожара.

Драматично је у Грчкој, где се боре са више од 150 шумских пожара. Страдале су две особе, 20 је повређено, а више области је под високим степеном узбуне. 

Широм Грчке још тешка ноћ за грађане и ватрогасце, само у току протекла 24 часа букнуло је још на десетине пожара.

Хиљаде људи напустило је своје домове на грчком острву Евија, пошто се ватра неконтролисано шири шести дан заредом, а трајекти су спремни да евакуишу још људи ако буде потребно.

Пожари који су угрозили северна предграђа Атине, престали су, али ватра на Евији, острву источно од главног града, брзо су се распламсали на више локација, тако да је на хиљаде хектара земље спаљено, а становници бројних села су евакуисани.

На Евији се 570 ватрогасаца бори против пожара, додале су власти. 

Пожари су избили у многим деловима земље током седмодневног топлотног таласа, најгорег у Грчкој у претходне три деценије, па је држава ангажовала и војску да сузбија ватру, а неколико земаља, попут Француске, Египта, Швајцарске и Шпаније, послале су помоћ у виду авиона за гашење пожара.

Издато је више налога за евакуацију становништва на десетине села на копну и оближњег острва Евија, као и насеља на периферији Атине у којима је ватра уништила шуме и куће у правцу језера Маратон, најважнијег резервоара воде у главном граду. 

Шест области стављено је у стање приправности због неконтролисаних пожара који су се проширили Грчком. 

Под контролом 217 од 223 пожара у 47 провинцијa у Турској

Од 223 пожара која су у протеклих неколико дана избили у 47 провинција у Турској, 217 је стављено под контролу, рекао је синоћ министар пољопривреде и шумарства те земље Бекир Пакдемирли.

Према његовим речима, већина пожара је стављена под контролу захваљујући напорима турских ватрогасаца, док се ради на контролисању пожаришта у Којчегизу, Каваклидереу, Миласу, Јатагану и Чинеу, у провинцији Мугли.

У Мугли је избило 15 пожара, а екипе су уложиле значајне напоре да спрече њихово ширење на термоелектрану и туристичка подручја.

Пакдемирли је рекао како пожар у Миласу "мирује, али нема назнака да представља већу претњу".

"На гашењу пожара ангажовано је 16 авиона, девет беспилотних летелица, 57 хеликоптера, 850 цистерни, 150 машина и 5.250 радника", рекао је Пакдемирли.

Званични подаци показују да је у пожарима, који су од 28. јула избили на подручјима на југу и југозападу Турске, смртно страдало најмање осам особа.

И на југу Италије бесни на стотине пожара, углавном на Сицилији и у Калабрији.

У Сибиру је евакуисано неколико села

Више од три милиона хектара изгорело је у 250 шумских пожара у Русији. У Сибиру је евакуисано неколико села.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво