Читај ми!

Због чега су односи Аустралије и Кине све гори

Серија сукоба на економском и дипломатском нивоу између Кине и Аустралије проширио се на вакцинацију у пацифичком региону, након што је Кина оптужила Аустралију да покушава да блокира употребу "Синофармове" вакцине у Папуи Новој Гвинеји.

Аустралија и Кина су недавно понудили Папуи Новој Гвинеји помоћ у борби против пандемије, али је Кина оптужила Аустралију за саботажу и покушај блокаде коришћења вакцине кинеске компаније "Синофарм", пренео је Ен-Би-Си.

У питању је оптужба која указује на повећане тензије у пацифичком региону, где се Кина и Аустралија надмећу за утицај.

"То је константа у обрасцу који се појавио последњих година. Приказивање Аустралије као некога ко није на страни Пацифика је део стратегије Кине", навео је Грејем Смит са Аустралијског националног универзитета.

Кина је у последњих 20 година постала трећи највећи донатор у региону Пацифика, док пре тога готово није имала никакво присуство.

Са скоро девет милиона становника, Папуа Нова Гвинеја је једна од културно најразноликијих земаља на свету која се, попут многих земаља у развоју, окренула међународној заједници за помоћ у вакцинацији против ковида. Потреба за већим бројем вакцина јавила се након великог броја заражених у марту.

Кина је у јулу оптужила Аустралију за "саботажу вакцинама", а кинеско министарство спољних послова је навело да је Аустралија "искористила проблеме са вакцинацијом како би ступила у политичку манипулацију".

Након тога је Аустралија одбацила оптужбе, а аустралијски министар за међународни развој и Пацифик Зед Сеселја је рекао за Ен-Би-Си да је јавно здравље глобални интерес.

"Одлуке о одобравању вакцине и њиховом коришћењу су суверене ствари за земље у којима ће се користити", додао је аустралијски министар.

Аустралија је послала 28.000 доза "Астра-Зенекине" вакцине у Папуа Нову Гвинеју, док је преко "Ковакс" програма добијено још 278.000 доза. Поред тога, пацифичка држава је добила неколико милиона долара за борбу против пандемије.

Кина је Папуи Новој Гвинеји обезбедила 200.000 доза "Синофармове" вакцине, али је испорука одложена до јуна, пошто се чекало одобрење СЗО за њену употребу.

Како преноси локални медији, само је 4.000 доза "Синофармове" вакцине употребљено у Папуи Новој Гвинеји, од којих је већина дата грађанима Кине. 

Регион Пацифика није једини извор тензија између Кине и Аустралије, а односи две земље су се погоршали последњих година.

Низ догађаја довео је до нарушавања односа, укључујући и то што су аустралијске безбедносне службе међу првима уочиле "Хуавеј" као претњу по безбедност, али и захтев владе Аустралије за независну истрагу настанка ковида 19.

Аналитичари наводе да је Аустралија испред свих, када је у питању критиковање Кине, због чега су кинеске власти издвојиле Аустралију као земљу коју би требало казнити због понашања. У разговору са новинарима у Канбери један званичник кинеске владе је рекао: "Кина је љута. Уколико направите од Кине непријатеља, Кина ће бити непријатељ".

Две државе и даље имају јаку трговинску повезаност, али је Кина подигла таксе на аустралијске производе, укључујући јунетину и ракове, а са најновијим сукобом у вези са вакцинама у Папуи Новој Гвинеји, поставља се питање на који начин ће се размирице решити.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво