Читај ми!

Херкуловски посао пред Немцима, шта са хиљадама тона отпада после поплаве

Иза поплава на западу Немачке остале су хиљаде тона отпада. Његово уклањање је херкуловски задатак. За становнике погођених насеља то је често први корак ка обнови.

После поплава средином јула у Арвајлеру су се нагомилала брда отпада, која су блокирала улице. Становници су из кућа избацивали уништени и запрљани намештај и електричне апарате, фрижидере, храну, машине за веш, кауче као и књиге, фото-албуме, грамофонске плоче. Преко свега слој масног муља.

Две недеље касније улице су рашчишћене. Архитектонски шарм фахверка - старе скелетне градње укрштених греда - поново долази до изражаја.

Kомпаније за управљање отпадом одмах су почеле да рашчишћавају улице због ризика од зараза и да би ослободиле приступ возилима која стижу у помоћ.

Заборавити то што се догодило

За неке становнике је уклањање отпада са улица било услов да психички преброде катастрофу. "Велико је олакшање да су одвезли отпад", каже госпођа Kрол (која није желела да јој се наведе пуно име).

Она каже да је пре седам дана пред кућом њених родитеља био фрижидер. На вратима су још увек били магнети, а неко је на вратима написао: "Хвала Богу, живи смо". Она додаје: "Сада не морамо сваки дан пролазити поред тих ствари и гледати то што смо изгубили. Не морамо да тражимо погледом да ли ипак постоји још нешто што би се могло сачувати".

Мада су улице скоро очишћене, отпад још није коначно уклоњен. Померен је поред пута на улазу у град. Kуда са том до сада невиђеном количином? Организација Немачка помоћ околини (ДУХ) упозорава да електрични отпад мора да се складишти на чврстој, бетонској површини, како отровни састојци не би доспели у подземне воде.

Мареике Хофман руководи пројектом рециклаже за ДУХ. Она каже да ће велика количина уништених ствари у поплављеним подручјима вишеструко оптеретити животну средину: "Kако би се штедљиво односили према нашим ресурсима, требало би да ствари које функционишу, као што су бицикли, кухињски апарати и метални намештај, очистити, поправити и вратити у употребу, уместо да их бацимо и заменимо их новим стварима".

Заједно у невољи

И уклањање отпада је, као многе друге ствари у поплављеним подручјима, тимски рад. Локалне грађевинске фирме, пољопривредници и локална комунална предузећа су од самог почетка заврнули рукаве. И земљиште комуналног предузећа за управљање отпадом РСАГ било је под водом.

"На почетку нисмо могли да одвозимо ђубре. Наша возила су била заглављена у води и муљу, а наше депоније поплављене", каже портпарол предузећа Kристоф Герхарц.

Возила су оспособљена и већ одвозе хиљаде тона отпада у округу Рајн-Зиг. Додатни волонтери помажу, а запослени раде прековремено и викендом. Послу као да нема краја. РСАГ рачуна са још једним таласом кабастог отпада.

"Неки становници се тек сада враћају кућама и почињу да чисте куће и дворишта. Осим тога, доста ствари лежи на приручним депонијама у целом подручју. Не можемо да кажемо колико ће нам времена бити потребно да све то превеземо", објашњава Герхарц.

Смрад у ваздуху

Ралф Шефер је власник погона за компостирање у оближњем месту Митингховену. Он је своју фирму ставио на располагање да би се растеретила оближња депонија. Смрад устајале воде је у ваздуху: "Нормално не постоји проблем оптерећња воњем компоста. Али ово ђубре из поплављених подручја може се осетити у целом округу", констатује он.

Нормалан поступак би захтевао раздвајање отпада. "Али код ове количине коју смо добили последњих недеља не можемо ништа урадити осим да то уситнимо и спалимо", објашњава Андре Лоц, шеф келнског градског предузећа за управљање отпадом (АВГ). "Наравно, вадимо метални отпад и дрво које се може употребити. Проблем је да је све углавном потпуно мокро".

Део отпада се суши како би се опет употребио, али Лоц каже да ће укупан процес трајати неколико месеци: „Постројења нису прављена за толику количину. Тренутно не можемо да проценимо колико тога ће још стићи".

Илегални сакупљачи отпада

У овом подручју су добро дошли сви који желе да помогну. Пред многим кућама су транспаренти са порукама захвалности. Ипак, полиција је на опрезу због оних који се претварају да помажу али само желе да из туђе несреће извуку корист.

"Поднели смо десет кривичних пријава", каже Марсел Дилинг, главни полицијски инспектор у округу Меркиш: "Реч је о крађама електричних апарата и алата, које су становници ставили пред куће да се суше".

Он додаје да мало ко од скупљача отпада може да покаже дозволу за бављење том делатношћу, али да је број илегалних скупљача знатно опао откако је полиција појачала присуство у том подручју.

Добар број становника сматра да је време да се окрену будућности: "Kада су уклонили прво брдо ђубрета осећао сам се као за Божић", сећа се Kармен Пајц вон дер Ајхен у Арвајлеру.

Она се са својим партнером већ окреће новим изазовима: "Издвојили смо све што је могло да се спасе. Kада на ред дође обнова, алат ће бити јако тражен. Од користи би нам били сваки чекић и свака тестера".

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво