Читај ми!

Гигант дуванске индустрије тражи забрану продаје цигарета у Великој Британији

Извршни директор компаније "Филип Морис интернешнал" Јацек Олцак позвао је британску владу да забрани цигарете у року од једне деценије. Они који се противе пушењу оцењују тај потез као лицемеран.

Јацек Олцак је рекао да би компанија могла да "види свет без цигарета ... и заправо, што се пре догоди, то је боље за све".

Сматра да би цигарете требало третирати као аутомобиле са мотором са унутрашњим сагоревањем, чија би продаја требало да буде забрањена од 2030. године.

Владина акција зауставила би забуну код пушача, од којих неки и даље мисле да су "алтернативе горе од цигарета", рекао је Олцак за Сандеј телеграф.

"Дајте им избор алтернатива без пушења… уз правилну регулативу и информације, то се у неким земљама може догодити за десет година. Можете да решите проблем једном и заувек", навео је Олцак.

"Филип Морис интернешнал" недавно је саопштио да жели да половина промета дође од производа за непушаче, док светски позната дуванска фирма иде ка трансформацији у "компанију за здравствену заштиту и велнес", и у којој је плата извршног директора у директној вези са новом мисијом да "ослободи свет" укидањем цигарета, преноси Гардијан.

Без обзира на то, компанија се нашла на удару оних који се противе пушењу и који "Филип Морис" оптужују за лицемерје, након што је та компанија покренула понуду за преузимање "Вектуре", британске фармацеутске компаније која производи инхалаторе за астму, вредне милијарду фунти.

Тврде да се дуванске компаније позиционирају као део решења за свет без дуванског дима, истовремено настављајући агресивно да продају и промовишу смртоносне цигарете.

Према подацима Светске здравствене организације дувански дим годишње убије око 8 милиона људи.

Дуванске фирме, укључујући и "Филип Морис" зато прелазе на алтернативу цигаретама. У развој једног таквог производа, према писању Си-Ен-Ена компанија је уложила осам милијарди долара.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво