Читај ми!

Кинеска војска минирала брану – из поплављеног тунела извучена тела радника, хиљаде спасилаца на терену

Више од 200.000 људи је евакуисано, а најмање тридесет троје је погинуло у поплавама у централној Кини, саопштила је градска администрација. Наставља се потрага за несталим грађанима. На снази највиши степен метеоролошког упозорења.

Кинеска војска минирала је брану у граду Луојангу, у западној провинцији Хенан, како би се преусмерио ток воде која ја угрозила једну од најнасељенијих провинција у Кини, где се број страдалих попео на 33, а очекује се да ће тај број и даље расти. 

Број мртвих у поплављеном тунелу ауто-пута у јужном кинеском граду Џухају порастао је на 13, након што су спасиоци пронашли тела још 10 радника који су у њему били заробљени.

Како су пренели кинески медији, спасиоци нису успели да ступе у контакт са радником који је остао у тунелу, а акција се наставља.

Радници су остали заробљени када је вода допрла до тунела Шиђингшан, чија је изградња у току, заробивши раднике на више од километар од улаза.

Јаке кише и обилне поплаве погодиле су кинеску провинцију Хенан, преплавиле обале река и бране, а велики број грађана остао је заробљен у подземној железници, школама, канцеларијама и становима.

Више од 200.000 људи је евакуисано из угроженог подручја, саопштила је градска администрација.  

Погођено је више од 12 градова, главни путеви су затворени, а авионски летови отказани.

"Због обилних падавина и поплава заустављено је најмање десет возова који су превозили око 10.000 путника, а 26 деоница ауто-пута је затворено", саопштило је кинеско министарство саобраћаја.

Званичници су падавине назвали "најтежом кишом у последњих хиљаду година". На снимцима се види да су читава насеља под водом дубине и до метар.

Председник Си Ђинпинг наредио је да се појача координација владиних одељења и да се предузму све неопходне мере за пружање помоћи угроженом становништву у Хенану.

Си је позвао партијске лидере и званичнике на свим нивоима да "ставе животе људи и њихову имовину изнад свега" и да преузму одговорност у руковођењу операцијама. 

Кинеско Министарство за ванредне ситуације послало је спасилачки тим од 1.800 чланова, састављен од професионалних спасилаца из седам других провинција, да помогну погођеној провинцији Хенан.

Врховна војна команда Народноослободилачке војске (ПЛА) послала је више од 5.700 војника, наоружаних полицијских снага и милиција, као и 148 пловила и возила, како би помогли у акцијама спасавања у више од 30 подручја погођених поплавама.

Провинција Хенан, у којој живи 94 милиона људи, објавила је највиши степен метеоролошког упозорења након необично активне кишне сезоне.

Северно од Џенгџоуа поплава је оштетила и будистички храм Шаолин, познат по школи борилачких вештина.

Метеоролози су прогнозирали наставак пљускова у региону најмање у наредна 24 часа.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво