Читај ми!

На годишњем ходочашћу у Меки 60.000 људи

Муслимански ходочасници вакцинисани против ковида 19 окупили су се на годишњем ходочашћу у Саудијској Арабији, која већ другу годину забрањује долазак верника из иностранства због пандемије коронавируса.

Одевени у бело и са кишобранима којима се штите од сунца, 60.000 саудијских држављана и становника обавља обред, који су муслимани дужни да обаве једном у животу ако то могу себи да приуште, док је 2019. то учинило око 2,5 милиона људи.

"Молим Бога да заустави коронавирус, то нас је јако уплашило и учинило ситуацију веома тешком", рекао је палестински ходочасник Хасан Јабари.

С обзиром на коронавирус, власти су ограничиле приступ тако да је омогућен само ходочасницима од 18 до 65 година који су у потпуности вакцинисани против и не болују од хроничних болести.

Роботи се користе за дезинфекцију Велике џамије у Меки и њеног дворишта, а такође и за дистрибуцију боца воде замзам, која се испумпава из светог бунара у Меки, а све с циље да се смањи интеракција међу људима и обезбеди физичко дистанцирање.

Термалне камере на улазима у Велику џамију контролишу температуру ходочасника.

За ходочаснике је обезбеђено око 3.000 електричних колица, која такође носе наруквице за електронску идентификацију повезане на ГПС.

Мале групе ходочасника са маскама на лицу од суботе круже око Кабе - камене грађевине која је најсветија у исламу и правац у којем се муслимани морају молити - док здравствени радници надгледају њихова кретања.

Потом ће се упутити до Мине, 7 километара североисточно од Велике џамије у Меки, где ће провести дан у молитви пре него што ће се упутити на планину Арафат, где је пророк Мохамед одржао последњу беседу.

На располагању је око 500 здравствених волонтера који нуде медицинску помоћ, а постављена су 62 екрана за емитовање порука о поштовању мере и држању дистанце на различитим језицима.

Током година краљевство је потрошило милијарде долара на то да једно од највећих верских окупљања на свету учини сигурнијим. Саудијској Арабији добија велику зараду од боравка верника, превоза, такси и поклона.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво