Читај ми!

Оперисан папа Фрања

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања оперисан је на поликлиници "Ђемели" у Риму због болести дебелог црева.

Папа Фрања, који је раније данас примљен у болницу, оперисан је због симптоматске дивертикуларне стенозе дебелог црева.

Операција је била планирана већ неко време, а оперисао га је професор Серђо Алфијери, саопштили су из одељења за односе са јавношћу Ватикана.

Папа, који има 84 године, након завршене операције налази се на посматрању од 48 сати на десетом спрату болнице, баш као пре њега папа Јован Павле II (Војтила) који је болницу "Ђемели" прозвао Ватиканом III због честих боравака и операција у тој болници.

Поглавар Римокатоличке цркве ће у болници остати најмање пет дана.

Папа Фрања је стигао у болницу око 15 часова у пратњи једног сарадника и возача, и нико од пацијената у болници није ни приметио његово присуство, док су само лекари који су били задужени за његову операцију и опоравак имали податке о детаљима интервенције.

Папа се пре тога, као и сваке недеље, појавио на прозору на Пјаци Сан Пјетро, објавивши да ће у септембру путовати у Будимпешту због завршне молитве на 52. Еухаристичком међународном конгресу, као и у Словачку.

Симптоматична дивертикуларна стеноза дебелог црева је последица серије инфекција која је само једна од компликација дивертикулија, који јесу бенигни, али расту са годинама: 50 одсто их има око 50 година, 70 одсто оних који имају око 70 година па навише.

Ради се о деликатној интервенцији која се ради само када је то заиста неопходно, нарочито код старијих пацијената, објашњено је на сајту Siccr (Италијанско удружење хирургије дебелог црева).

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво