Читај ми!

Извештај владе САД о НЛО: Феномени у ваздуху и даље необјашњени

Америчка влада објавила је дугоочекивани извештај о НЛО у којем је наведено да аналитичари из сектора одбране и обавештајних података не располажу са довољно података да би утврдили порекло мистериозних летећих објеката које су виђали војни пилоти.

У извештају, који је поднет Конгресу и јавно објављен, обухваћена су виђења 144 објеката које је влада званично назвала "неидентификованим ваздушним појавама", а који датирају од 2004. године.

У великом извештају америчке владе о неидентификованим летећим објектима (НЛО), наводи се да војни и обавештајни аналитичари не располажу са довољно података да би утврдили порекло мистериозних летећих објеката које су виђали војни пилоти, укључујући и питање да ли они представљају напредне технологије неке државе, атмосферске појаве или су ванземаљске природе.

"Сви случајеви осим једног, који је приписан грешци у радару, остају необјашњени и предмет су даљих анализа", рекли су амерички званичници који су разговарали са новинарима под условом да остану анонимни, на брифингу о закључцима извшетаја.

Код преосталих 143 случајева, влада тек треба да донесе закључак да ли су пријављени феномени ванземаљског порекла, изјавили су званичници.

Такође, радна група нема довољно доказа да закључи да ли неки од пријављених инцидената представљају евентуалне непознате системе летења које су развили америчка влада, комерцијални ентитети, или пак нека страна влада, навели су званичници.

"На основу података којима располажемо, немамо јасне индикације да ли су неки од тих неидентификованих ваздушних феномена део страног обавештајног програма прикупљања података, и немамо јасне податке који би указивали на велики технолошки напредак неког потенцијалног противника САД", речено је новинарима на брифингу.

Извештај садржи и примере феномена који су од раније познати јавности, пошто је Пентагон објавио видео снимке које су снимили пилоти америчке морнарице, а на којима се виде тајанствене летелице надомак источне и западне обале САД, чија брзина и способност маневрисања превазилазе познате технологије у авијацији. На летелицама се није јасно видео мотор нити површине за контролу летења.  

У извештају се закључује да ове појаве свакако доводе у питање безбедност летења и могу представљати изазов по националну безбедност САД, и додаје да за ове феномене "вероватно не може постојати само једно објашњење".

Ово није први званични владин извештај о овој теми. Америчко војно ваздухопловство је спровело ранију истрагу о НЛО коју је назвало "Пројекат плава књига", који је завршен 1969. Садржао је списак 12.618 појава од којих је се код 701 помињу објекти који су званично остали "неидентифковани".

1994. америчко војно ваздухопловство је објавило да је спровело студију да би се лоцирала документа и подаци у вези са "инцидентом у Розвелу" 1947. у Новом Мексику. У студији је речено да материјал пронађен близу Розвела одговара ономе после рушења балона - што је било дугогодишње објашњење војксе за инцидент, те да нема докумената који би показали да су тада пронађена тела ванземаљаца или ванземаљски материјал. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво