Читај ми!

Умро бивши филипински председник Бенињо Акино

Бивши филипински председник Бенињо Акино преминуо је у 61. години у болници у Манили.

Бенињо Акино, син две најцењеније личности филипинске демократије - Корасон Акино и Бениња Акино, умро је у болници у Манили у 61. години.

"Са дубоком тугом могу да потврдим да је преминуо бивши председник Филипина - Бенињо Акино. Била ми је част што сам му служио. Недостајаће ми", навео је судија Врховног суда Марвик Леонен, којег је на то место  2012. именовао Акино.

Узрок његове смрти није одмах саопштен, али се зна да је преминуо након хоспитализације у болницу.

У знак жалости због смрти бившег председника, на згради Сената у Манили, заставе су спуштене на пола копља.

У народу познат као "Noinoi", Бенињо Акино био је 15. председник Филипина, од 2010. до 2016. године, након што је његова мајка Корасон Акино, умрла 2009. године.

Током његовог шестогодишњег мандата, економски раст на Филипинима је износио у просеку 6 одсто, што је највише од 1970-их.

Име је добио по оцу, сенатору који је убијен 1983. године на међународном аеродрому у Манили. То је изазвало устанак који је срушио диктатуру Фердинанда Маркоса три године касније и на чело државе је ступила Корасон Акино која је била председница Филипина од 1986. до 1992. године.

Бенињо Акино је рањен током покушаја војног пуча 1987. године за време председниковања своје мајке - Корасон Акино, тројица његових телохранитеља тада су убијена, а на њега је пуцано пет пута и живео је са комадом гелера у врату. 

Након завршетка мандата 2016. године, Акино се ретко појављивао у јавности, а према извештајима локалних медија боловао је у последње две године. На место председника, наследио га је Родриго Дутерте.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво