Читај ми!

Преседан у Италији – Ватикан затражио измену закона против хомотрансфобије

Предлог Зановог закона против хомотрансфобије, који укључује високе казне против било ког вида дискриминације базиране на сексуалној и полној оријентацији, родном идентитету и инвалидитету, а који је одобрио италијански Сенат у новембру прошле године, јуче је доведен у питање. У службеној белешци државног секретаријата Ватикан износи став да је садржајем овог закона прекршен споразум о ревизији Kонкордата између италијанске државе и Католичке цркве.

У питању је чин без преседана! Никада до сада се није десило да Ватикан интервенише у намери да оспори неки закон који тек треба да буде усвојен.

Предлог закона је назван по Александру Зану, који га је предложио под називом "Мере спречавања и борбе против дискриминације и насиља који се базирају на полу, сексуалној оријентацији, родном идентитету и инвалидитету".

Према предлогу, предвиђа се казна затвора до 18 месеци или новчана казна до 6.000 евра против било кога ко почини или подстакне на акт дискриминације. Такође, предвиђен је затвор од шест месеци до четири године за оне који подстичу или чине насиље, или за оне који учествују у организацијама које подстичу на дискриминацију или насиље.

Текст од 10 чланака предвиђа проширење такозваних злочина из мржње због расне, етничке или верске дискриминације, односи се на оне који дискриминишу хомосексуалце, жене и особе са инвалидитетом.

Шта тачно тражи Ватикан

У ноти Ватикана налази се одломак у којем се наглашава да "делови Светог писма и црквене традиције аутентичног учитељства папе и бискупа, сексуалне разлике посматрају са антрополошке перспективе које Kатоличка црква не сматра доступним променама јер потиче од самог Божанског откривења".

Ноту италијанској амбасади при Светој столици пренео је Пол Ричард Галагер, ватикански секретар за односе са државама, заправо "министар спољних послова" папе Фрање.

Технички је то "усмена нота", тачније формална непотписана комуникација. У тексту се тврди да "поједини тренутни садржаји законодавног предлога који се испитује у Сенату смањује слободу загарантовану Kатоличкој цркви чланом 2, параграфи 1 и 3 споразума о ревизији Kонкордата".

То су чланови споразума потписаног у вили Мадама 1984. године, који су потписали Бетино Кракси и кардинал Агостино Казароли и који Цркви осигуравају "слободу организовања, јавног богослужења, вршења учитељства и епископске службе" (став 1) као што гарантују "католицима и њиховим удружењима и организацијама пуну слободу окупљања и изражавања мисли речју, писањем и било којим другим начином ширења".

Према Ватикану, Занов закон крши слободу организовања јер не изузима приватне католичке школе од организовања активности поводом Националног дана борбе против хомофобије, који је утврђен законом.

Уопштеније, према мишљењу Свете столице, подривало би слободу мисли католичких верника. Нота је предата кабинету министра спољних послова Луиђију ди Мају, тренутно у посети Србији, још 17. јуна.

У теорији, правило предвиђа да се, у ситуацији у којој постоји сумња да долази до кршења Kонкордата и проблем у вези са његовом правилном применом, активира "заједничка комисија" – регулисана чланом 14 – одговорна је за тражење "пријатељског решења".

Међутим, италијанска епископска конференција већ се раније изјаснила против овог закона. Једном у јуну 2020. године, када су изјавили да "већ постоје адекватне мере заштите којима се спречава и сузбија свако насилно или прогонско понашање".

И други пут са белешком председника Гвалтијерија Басетија: "Закон који помаже у борби против дискриминације не може и не сме да следи свој циљ с нетрпељивошћу."

Одговор италијанске владе

Већ данас у италијанском парламенту Марио Драги ће разматрати новонасталу ситуацију јер, како је изјавио, "аспекти које нам је изложила држава с којом имамо дипломатске односе морају озбиљно да се размотре".

Медији наглашавају да решење свакако неће бити лако јер, како је изјавио премијер Драги, ради се о јако важном питању на које ће бити потребно одговорити на структуралан начин.

На овај начин, пише Kоријере дела сера, потребно је сачувати независност парламента, али и добре односе са Светом столицом.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво