Читај ми!

Конгрес САД гласао за ограничавање ратне надлежности председника

Представнички дом америчког Конгреса гласао је о укидању акта о Одобрењу за употребу војне силе из 2002. године, којим је омогућен рат у Ираку. На тај начин законодавци постављају оквир као први корак у ширем напору да се ограниче ратне надлежности председника САД.

За укидање Одобрења за употребу војне силе гласало је 265 демократа, док је против тога био 161 републиканац. Присталице укидања тог акта говоре да је застарео и да више није потребан.

Конгрес је првобитно одобрио ратно овлашћење како би америчка војска могла да крене на режим бившег председника Садама Хусеина у Ираку, мада се повремено користи за јачање правних разлога за друге војне ангажмане у последњих неколико година, преноси Хил.

Да би дошло до укидања акта гласање мора да прође и Сенат, за шта су изгледи мало мањи, али и да укидање потпише председник САД Џо Бајден, који је рекао да укидање подржава, наводи Ројтерс.

Овлашћење из 2002. године повремено је коришћено како би се појачали правни аргументи у борби против ИСИС-а.

Трампова администрација је такође користила АУМФ из 2002. године како би правно оправдала напад беспилотним летелицама 2020. године у којем је убијен ирански генерал Касим Солејмани.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво