Читај ми!

Путин: Разговори били конструктивни; Бајден: Моја агенда није усмерена против Русије

Први сусрет председника САД Џозефа Бајдена и руског председника Владимира Путина завршен је у Женеви после непуна четири сата. Путин је рекао да је са Бајденом имао конструктивне и отворене разговоре. Амерички председник у одвојеном обраћању новинарима поручује да су разговори ишли у добром правцу и да је на обојици одговорност да имају стабилне и предвидиве односе.

Владимир Путин је у обраћању новинарима након састанка рекао да су обе стране показале жељу за међусобним разумевањем.

Руски председник је навео да су се обе стране сложиле да врате дипломате протеране из Москве, односно Вашингтона.

Такође је истакао да су се "дотакли" теме Украјине и њеног евентуалног чланства у НАТО-у.

Путин је оптужио Украјину да је прекршила Споразум из Минска.

Са Бајденом се, каже, сложио и да две стране започну преговоре о сајбер безбедности, а у светлу недавних хакерских напада на велике корпорације. 

Путин је нагласио и да ће две земље почети преговоре о могућим изменама новог СТАРТ уговора о наоружању, најављујући истовремено да ће Русија радити на обнављању руске инфраструктуре на Арктику чија је изградња започета у време СССР-а.

Истакао је да су две државе одговорне за стратешку нуклеарну стабилност, пренео је Ројтерс.

Путин је, такође, навео  да је америчка забринутост због руске милитаризације Арктика неоснована и да Русија и САД треба да сарађују када је реч о Арктику.

Руски председник је рекао да нема никаквих илузија о САД и да када је реч о његовом односу са Бајденом ту не може да се говори о пријатељству јер обојица бране интересе својих земаља.

"Разговори су били прагматични, нисам осећао никакав притисак. Разговори су вођени у атмосфери да се постигну резултати", рекао је Путин, одговарајући на питања новинара.

Бајден: Разговори ишли у добром правцу, није било напетости

Председник САД Џозеф Бајден, који се новинарима обратио после руског председника, такође је рекао да су разговори ишли у добром правцу и да није било напетости.

"Путин и ја делимо исту одговорност, наши односи морају да буду стабилни и предвидиви. Моја агенда није усмерена против Русије, већ у корист руског народа", рекао је Бајден.

Међутим, Бајден је истакао да је питање људских права веома важно за САД и да ће оно увек бити на столу.

"Људска права су у ДНК америчког народа. Сваки председник САД мора да брани демократске вредности иначе не може да рачуна на поверење грађана", рекао је Бајден.

Председник САД је рекао да постоји простор за унапређење односа са Русијом.

"Јасно је да није ни у чијем интересу да имамо нови Хладни рат", истакао је Бајден.

Председник САД је рекао и да свет мора заједнички да ради на раној детекцији будућих пандемија.

"Догодиће се", рекао је Бајден.

САД и Русија доказале да су способне за напредак

САД и Русија су доказале да су способне да постигну напредак у заједничким циљевима, чак и у периодима напетости, истакнуто је у заједничком саопштењу које је објављено после самита руског председника Владимира Путина и америчког председника Џозефа Бајдена.

"Руско-америчка сарадња помаже у смањењу претњи наших сукоба и претњи нуклеарним ратом. Недавно продужење новог уговора Нови СТАРТ илуструје нашу посвећеност контроли нуклеарног наоружања, навела су двојица председника у саопштењу и додала да су данас поново потврдили принцип да се у нуклеарном рату не може победити и да се он никада не сме водити", стоји у заједничком саопштењу.

Сједињене Америчке Државе и Русија започеће интегрисани билатерални дијалог о стратешкој стабилности како би поставиле темеље за будуће мере контроле наоружања и смањења ризика, наведено је у заједничком саопштењу двојице председника.

Председник Русије Владимир Путин и председник САД састали су се у вили "Ла Гранж" у Женеви , први пут од како је Бајден ступио на дужност председника САД у јануару ове године.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво