Читај ми!

Завршени разговори Путина и Бајдена, председници се обратили медијима

Председници Сједињених Држава и Руске Федерације Џозеф Бајден и Владимир Путин састали су се у Женеви, у вили "Ла Гранж", где ће одржати самит, први откако су обојица на председничким функцијама. Очекује се да разговори потрају око пет сати.

Џозеф Бајден и Владимир Путин разговарају у вили "Ла Гранж" у Женеви, на свом првом састанку, о широкој лепези нагомиланих проблема у свету и о односима две светске силе – билатералним везама, проблемима стратешке нуклеарне стабилности, наводном руском уплитању у изборе, хаковању и другим питањима, укључујући сарадњу у борби против ковида 19 и регионалне сукобе.

Ово је њихов први званични сусрет као два председника. Међутим, питање је да ли ће састанак оправдати епитет историјског, или ће конкретни договори изостати а односи двеју земаља остати на ниској комуникацијској фреквенцији јер разговори председника долазе у тренутку када су односи Америке и Русије малтене дотакли дно, како тврде обе стране. 

Амерички председник који је у Женеву допутовао у уторак по подне, навео је уочи састанка, да има подршку западних партнера. 

Бајдену је ово прва посета Европи откако је постао председник Америке, а пре Самита у Женеви учествовао је на скупу седам најразвијенијих земаља света Г7 и лидера НАТО алијансе у Великој Британији.

Како је најављено, састанак двојице лидера трајати четири до пет сати, са паузама и у различитим форматима, а после тога биће одржане одвојене прес конференције.

Бајден и Путин су се последњи пут састали пре тачно десет година, у марту 2011, и то у Москви. Бајден је тада био потпредседник САД, а Владимир Путин премијер Русије.  

Песков: Односи САД и Русије лошији него у време Хладног рата 

Уочи састанка портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да Русија сматра да су одсуство комуникације и тренутно најлошији односи између Москве и Вашингтона, још од времена Совјетског Савеза, озбиљан проблем у тренутку растућих изазова од потенцијалних регионалних сукоба у свету.

"Чак и током совјетског периода, недостатак контаката, недостатак дијалога, није био тако озбиљан. Сада се овај дефицит поклапа са растућим потенцијалним сукоба широм света", рекао је Песков за Тас

Како каже, на састанку са америчким председником Џозефом Бајденом, руски председник Владимир Путин ће истаћи црвене линије које се не могу прећи.

"Без сумње, свака земља јасно одређује своје црвене линије. С тим у вези, председник Путин то чини врло јасно", рекао је портпарол Кремља у интервјуу за телевизију Росија-1, пренео је Тас.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво