Читај ми!

Шта све памти вила Ла Гранж – од прве Женевске конвенције до Путина и Бајдена

Вила из 18. века, окружена истоименим парком, са директним погледом на Женевско језеро, памти многе историјске догађаје док се спрема за још један, тренутно најзначајнији – сусрет председника Русије и САД, Владимира Путина и Џозефа Бајдена.

Сама усред парка, култна Вила де ла Гранж делимично је на јужној страни заклоњена величанственим дрвећем. И са ове стране су зграде сачуване у изворном распореду: кућа, штала, стаја, шупа и прелепа чесма са дуплим сливом. Северна страна виле има терасу са савршено чистим погледом на парк и језеро и изузетно елегантну фасаду.

На месту данашњег парка пронађени су трагови људског присуства још из неолита. Два камена пилира која леже на боку могу се видети у горњем делу парка, недалеко од рушевина виле римског званичника Тита Фронта.

У 18. веку пољопривредно подручје је добило име Ла Гранж. Власници, породица Лулин, изградили су властелинство између 1768. и 1773. године и уредили француски врт. Дизајн куће приписује се архитекти Жан Лују Бовету, по аналогији са архитектонским стилом француског Шато де Крана. Смештена на ободу града, вила се углавном користила као летња резиденција и за прихват угледних гостију.

Власништво је прешло са породице Лулин на породицу Фавр, која је трансформисала кућу и парк, постављајући необичне закривљене стазе, као и рибњак и камење. Такође су изградили монументални улаз са лавовима, наранџасту перголу, а вилу употпунили врхунском библиотеком 1821. године, која и данас чува престижну колекцију књига са око 15.000 наслова.

Две црвене столице постављене су са обе стране великог глобуса, спремне да дочекају двојицу председника. 

Вилијам Фавре је имање је 1917. године завештао граду Женеви, а годину дана касније и библиотеку, којом од тада управља женевска библиотека. 

Угостила учеснике Прве женевске конвенције, али и папу

Вила ла Гранж била је домаћин завршне свечаности Прве женевске конвенције, која је означила рођење хуманитарног права.

Више од једног века касније, у јуну 1969. године, папа Павле одржао је мису пред око 70.000 људи, у парку који је тада био једини довољно велик простор у Женеви да прими толику масу.

"У овом историјском часу за човечанство, препуном погибељи, али испуњеног надом, на вама је да изградите правду и на тај начин осигурате мир", поручио је тада папа Павле.

То је уједно порука које се последњих дана многи присећају пред самит Бајден–Путин, у тренутку веома затегнутих односа између две светске силе.

Парк Ла Гранж савршено је окружење за вилу, делимично заштићен великим дрвећем на јужној страни, а која са северне стране пружа потпуно несметан поглед на језеро.

Последњих недељу дана место је било права кошница активности. С једне стране, унутра мајстори ретуширају позлату, чисте се тешки свећњаци, а напољу су груписане јаке снаге задужене за безбедност.

На улазу и даље стоје два камена лава, симболични чувари предстојећег самита.  

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво