Читај ми!

Ко је нови израелски премијер Нафтали Бенет – ултрадесничар који је зарадио милионе у ИТ сектору

Нови израелски премијер Нафтали Бенет оличава многе контрадикције нације којој припада. Ортодоксни Јеврејин који је милионе зарадио у вискотехнолошком сектору, живи у предграђу Тел Авива. Да би окончао дванаестогодишњу владавину свог бившег савезника Бенјамина Нетанјахуа удружио се у коалицију са центристичким и левичарским странкама како би обезбедио већину у парламенту.

Његова ултранационалистичка странка Јамина освојила је само седам места у 120-чланом Кнесету на мартовским изборима. Али одбијањем да се приклони Нетанјахуу или његовим противницима, Бенет се позиционирао за лидерску позицију. Упркос томе што га је члан његове странке напустио у знак протеста због новог коалиционог споразума, завршио је на челу израелске владе.

Бенет се већ дуго позиционира на крајњој десници, због чега ће додатно оптерећење за њега бити гломазна владајућа коалиција, која има тесну већину у парламенту, и укључује странке с десна, лева и из центра политичког спектра.

Противник је палестинској независности и снажно подржава јеврејска насеља на окупираној Западној обали и у источном Јерусалиму, што Палестинци и већи део међународне заједнице виде као главну препреку миру.

Бенет је жестоко критиковао Нетанјахуа након што је пристао да успори изградњу насеља под притиском председника Барака Обаме који је покушао, и није успео, да оживи мировни процес на почетку свог мандата.

Ривалство са Нетанјахуом

Кратко је служио као шеф савета насељеника на Западној обали, Јеша, пре него што је 2013. ушао у Кнесет. Бенет је касније био министар за дијаспору, образовање и одбрану у разним владама које је предводио Нетанјаху.

"Он је десничарски вођа, али истовремено врло прагматичан", рекао је шеф Израелског института за демократију Јоханан Плеснер, који Бенета познаје деценијама и служио је с њим  војску.

Очекује да ће Бенет ступити у контакт са другим фракцијама како би пронашао "заједнички именитељ" док тражи подршку и легитимитет као национални лидер.

Бенет је уочи мартовских избора на националној телевизији обећао да никада неће дозволити центристи и главном Нетанјахуовом ривалу Јаиру Лапиду да постане премијер.

Али када је постало јасно да Нетанјаху није у стању да формира владајућу коалицију, управо то је учинио. Бенет је пристао да Лапиду препусти власт, а заузврат је добио премијерско место на две године. 

Нетанјахуове присталице су Бенета означиле за издајника, рекавши да је преварио гласаче. Бенет је своју одлуку бранио као прагматичан потез усмерен на уједињење земље и избегавање петог круга избора.

Смена политичке генерације 

Бенет, модерни ортодоксни Јеврејин, биће први израелски премијер који редовно носи кипу (капа коју традиционални Јевреји носе током целог дана). Живи у Раанани, луксузном предграђу Тел Авива.

Бенетови родитељи су рођени у Америци, али су у његовој раној младости боравили између САД и Израела, где је служио војску, завршио права и започео приватни бизнис, градећи имиџ модерне, религиозне и националистичке личности.

Након служења у елитној јединици командоса, Бенет је отишао на правни факултет на Хебрејском универзитету. Основао је компанију Циота 1999. године, софтверску компанију која је 2005. продата америчкој компанији РСА Секјурити за 145 милиона долара.

Бенет је рекао да га је горко искуство израелског рата 2006. против либанске милитантне групе Хезболах натерало да уђе у политику. Представља трећу генерацију израелских лидера, након оснивача државе и Нетанјахуове генерације, која је постала пунолетна током напетих раних година земље обележених поновљеним ратовима са арапским државама.

"Он је Израел 3.0". Јеврејски националиста, али заправо не догматичан. Помало религиозан, али сигурно не побожан. Војни човек који више воли удобност цивилног урбаног живота и високотехнолошки предузетник који не жели да зарађује милионе", написао је у недавном колумниста израелских левичарских новина Харетз.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво