Читај ми!

Сенат САД, републиканци блокирали одлуку о комисији о нередима Трампових присталица

Представници републиканаца у америчком Сенату блокирали су изгласавање одлуке о формирању комисије која би се бавила нередима присталица бившег председника Доналда Трампа испред Капитол хила јануара ове године.

Демократе и представници умереније струје међу републиканцима затражили су оснивање комисије за испитивање догађаја уочи и 6. јануара, када се стотине присталица Доналда Трампа сукобило са полицијом на Капитол хилу, међу којима су неки успели да се пробију у унутрашњост зграде Конгреса.

Демонстранти су се позивали на наводну нерeгуларност гласања у одређеним савезним америчким државама на председничким изборима новембра 2020., захтевајући одлагање формалне инаугурације новоизабраног председника, демократе Џозефа Бајдена. У насиљу је погинуло пет особа, укључујући и једног полицајца.

За оснивање комисије било је свега 54 сенатора, а недостајало је је још шест гласова у горњем дому америчког Конгреса који броји 100 чланова.

Лидер демократа у Сенату Чак Шумер оптужио је републиканце да желе да чувају "велику лаж".

"Изабрали су да бране ‘велику лаж‘ јер су се бојали да то Доналду Трампу могло да нанесе политичку штету", рекао је Шумер након гласања.

Са друге стране, републикански лидер у Сенату Мич Меконел тврди да би комисија за напад на Капитол удвостручила посао других конгресних одбора, указујући на свеобухватну савезну криминалну истрагу која је до сада, како је рекао, резултирала хапшењима више од 440 људи.

Ројтерс указује да су републиканци такође забринути да би комисија, по узору на ону који је испитивала нападе 11. септембра 2001., усредсредила пажњу на насиље и на Трампове тврдње о лажирању избора, отегла до средине следеће године када ће у јеку бити предизборна кампања за Конгрес.

Предлог о образовању комисије раније је већ прошао Представнички дом Конгреса уз подршку свих демократа и једног од шест републиканаца.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво