Читај ми!

Чувени интервју принцезе Дајане добијен на основу лажи, пљуште оставке на Би-Би-Сију

Интегритет и будућност најутицајнијег јавног сервиса, британског Би-Би-Сија, доведени су у питање откако је истрага потврдила да је чувени интервју са принцезом Дајаном добијен на основу лажи и фалсификованих докумената, који су је убедили да је изолована и праћена. Новинар Мартин Башир поднео је оставку. Пљуште оставке и извињења, а британска влада најављује преиспитивање надзора над Би-Би-Сијем.

Продуцентске смернице су "Библија" за сваког новинара Би-Би-Сија. Новинар Мартин Башир бацио их је пре четврт века низ воду како би добио историјски интервју са принцезом Дајаном. Последице су дугорочне и трагичне.

"Новинар, који се отео контроли, обезбедио је интервју обманом, што је неприхватљиво и скандалозно. Би-Би-Си није ништа подробно истражио и, што је најгоре, заташкао је све што је могао", каже лорд Грејд, председник управног одбора Би-Би-Сија од 2004. до 2006. године.

Жртве прикривања обмане били су отпуштени узбуњивачи у самом Би-Би-Сију. Запослени, коме је Башир наредио да фалсификује документе дате на увид принцези, најављује тужбу за изгубљене приходе.

"Ја сам био тај који је указао на грешку у нечему што су сви сматрали прелепим и сви су се окренули против мене", наводи графички дизајнер Мат Вајслер.

Истрага лорда Дајсона потврдила је вишедеценијске тврдње брата принцезе Дајане, ерла Спенсера, да ју је Мартин Башир обмануо лажима о њеној породици, пријатељима и окружењу.

"Пропусти Би-Би-Сија значајно су допринели њеним страховима, параноји и изолацији, којих се сећам током последњих година са њом", истиче син принцезе Дајане, принц Вилијам.

Принц Вилијам захтева да се спорни интервју више не емитује, а случај је сада у рукама полиције.

"Моје колеге, а посебно министар културе,  следеће године ће са Би-Би-Сијем преиспитати структуре управе и одговорности. То је шанса, понављам, шанса за Би-Би-Си", поручила је британска министарка унутрашњих послова Прити Пател.

Будућност британског јавног сервиса биће решавана у троуглу између Владе, Кенсингтонске и Бакингемске палате и самог Би-Би-Сија. Настаје време преиспитивања, а епилог тек следи.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво