Читај ми!

Колико су Израел и Палестина далеко од тоталног рата

Данима траје сукоб између Израелаца и Палестинаца. Хамас поручује да у Појасу Газе гину цивили, а Израелци одговарају да их Хамас користи као штит и да Хамас из стамбених зграда гађа израелске градове. Дуго се није десило да ракете падну на Тел Авив и Јерусалим и да пробију израелску противваздушну одбрану. Од понедељка је погинуло више од 80 људи у Гази, а седам особа је живот изгубило у Израелу.

Професорка Факултета политичких наука Радмила Накарада је за РТС навела да тренутни сукоб неће бити само један од инцидената у низу који се догађају у различитим размерама.

"Књижи се да је последњи већи сукоб био 2014. Поново је Газа била средиште тог сукоба, али сада се нека врста разјарености распрострла и у заједницама које су мултиетничке, где живе и Јевреји и Палестинци. Долази до све већег броја инцидената и линчовања или покушаја линчовања. Неки широк круг беса се излио. Помешале су се разни мотиви и политички и дуговечни историјски", навела је професорка Накарада током гостовања у емисији Око.

Додала је да постоје иницијативе за смиривање сукоба, али да оне нису у складу и у размери са оним што се дешава на терену.

Некадашњи амбасадор у Египту Драган Бисенић је навео да се није често дешавало да ракете Хамаса стигну до Тел Авива и Јерусалима и да су током последњих сукоба 2014. године углавном гађани градови који су на удаљености од осам до десет километара од Газе.

"Од 2014. до данас дошло је до раста и развоја ватрене моћи Хамаса у Гази, тако да они сада располажу ракетама домета и 200 километара, где могу да гађају чак и циљеве на Голанској висоравни", казао је Бисенић.

Напоменуо је да се Тел Авив налази на 70 километара од Газе, а Јерусалим на око 90 километара, као и да је цела Газа величине 365 километара квадратних, на којој живи 2.100.000 људи, због чега има највећу густину насељености на свету.

Цео разговор са Радмилом Накарадом и Драганом Бисенићем погледајте у снимку емисије Око на почетку текста.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво