Читај ми!

Пуцњава у школи у Казању, најмање деветоро убијено и десетине повређених

Деветоро страдало, укључујући и учитеља, у пуцњави у школи у Казању у Русији. Још 32 особе су повређене, од којих су 12 деце и једна одрасла особа пребачени у болницу. Tинејџер који је отворио ватру је ухапшен.

Председник Татарстана Рустам Миниханов рекао је да је убијено седморо деце. 

"То су били ученици осмог разреда. Четири дечака и три девојчице. Такође смо изгубили једног наставника. Страдала је и једна жена. Укупно, изгубили смо девет особа", рекао је председник Татарстана, преноси Тас.

Он је навео да је 19-годишњи нападач ухапшен, да је имао регистровано оружје и да је био сам.

Свих девет жртава пуцњаве у школи у руском граду Kазању је идентификовано, изјавио је неименовани извор из руске полиције.

Неименовани извор навео је за Тас да је завршен процес идентификације тела убијених у пуцњави, у којој је страдало седморо деце и двоје одраслих.

У хитним службама претходно је речено да је страдало 11 особа, од којих су две погинуле када су скочиле са трећег спрата.

Претходно су руске агенције јавиле да је у пуцњави учествовао и други нападач, који је ликвидиран.

Агенције наводе да је један од нападача ушао на главни улаз и одмах отворио ватру.

У Казању, главном граду Татарстана, у којем ће сутра бити дан жалости, уведен је режим антитерористичке операције, а у свим образовним установама појачане су мере безбедности.

После пуцњаве, зачула се и експлозија.

Стручњаци су претражили школу у Казању, али нису пронашли никакве опасне предмете, изјавио је један неименовани извор.

"Претрес је извршен у згради, и ништа од експлозива и опасних предмета није пронађено", рекао је извор.

Према руском Националном антитерористичком комитету, јутрос у 9.30 наоружани нападач отворио је ватру у школи у Казању, након чега је ухапшен. Руски истражни комитет отворио је кривичну истрагу о масовном убиству након трагедије.

Ко је био нападач који је отворио ватру

Илњаз Галијавијев, нападач који је отворио ватру, био је студент колеџа ТИСБИ, али је с њега избачен због лошег владања, саопштено је с тог колеџа.

"Илњаз Галијавијев је био студент четврте године колеџа ТИСБИ. Избачен је у априлу 2021. године због лошег владања", изјавила је представница колеџа.

Према њеним речима, Галијавијев је престао да похађа факултет у јануару и прекинуо је комуникацију са шефом своје студентске групе. "Такође се није појавио на државној матури, што је резултирало његовим избацивањем", рекла је представница колеџа.

Неименовани полицијски извор је рекао да би освета могла бити мотив за напад. "Према прелиминарним подацима, младић је почео да пуца из освете и мржње", навео је тај извор.

Међутим, факултет га је окарактерисао као тихог и мирног студента, који се са поштовањем односио према својим колегама студентима и наставницима.

"Током свог боравка на колеџу, Галијавијев се показао као тих и неконфликтан студент. Увек је био расположен, и са поштовањем се односио према својим колегама студентима и наставницима", рекао је представник колеџа.

Саучешће председника Путина 

Председник Русије Владимир Путин изразио је искрено саучешће породицама деце убијене у пуцњави у школи у Казању.

"Председник изражава искрено саучешће породицама деце коју је убио нападач", рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Навео је да је Путин пожелео брз опоравак повређеним ученицима.

Председник Русије је наложио влади да се повређеним ученицима као и породицама жртава пружи медицинска и психолошка помоћ, рекао је Песков новинарима.

Путин је о пуцњави у Казању разговарао са руским премијером Михаилом Мишустином, заменицом премијера Татјаном Голиковом и министром за ванредне ситуације Јевгенијем Зиничевом, обавестио је новинаре портпарол Кремља.

Истовремено, председник Путин наредио је пооштравање правила о употреби оружја, након пуцњаве у школи, рекао је Песков.

Истакао је да је Путин наложио шефу Националне гарде Виктору Золотову хитну израду нове уредбе о врстама оружја које могу поседовати грађани, преноси.

Према речима Пескова, израда нове уредбе је наложена узимајући у обзир врсту малокалибарског оружја које је користио нападач у школи у Казању.

"Чињеница је да се понекад малокалибарско оружје региструје као ловачко оружје, иако то није", истакао је Песков.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво