Читај ми!

Нема мира на Блиском истоку, израелске снаге и Хамас наставили ракетне ударе

Сукоб Палестинаца и израелских снага наставио се јутрос разменом ватре између војске Израела и Хамаса, упркос најави палестинске милитантне организације да ће одустати од даљих напада. Земље широм света апелују на смањивање тензија, док Турска прети да ће мобилисати цео исламски свет против Израела.

Израелске снаге су саопштиле да су током ноћи извеле ваздушне ударе у Појасу Газе, пошто су палестински милитанти наставили да ракетирају израелска насеља, у сукобу који је ескалирао јуче.

Милитантна организација Хамас, која је претходно саопштила да је одустала од даљих напада пошто су се израелске снаге наводно повукле са Храмовне горе, поручила је да је рано јутрос лансирала ракете на јужни израелски град Ашкелон као одговор на напад Израела на стамбени блок у близини града Газе.

У јутрошњој изјави челник Хамаса Исмаил Ханије рекао је да ће се ракетни напади наставити, све док Израел не заустави "акције тероризма и насиља" у Јерусалиму, код џамије Ал Акса. 

Палестински лекари тврде да је најмање двадесет људи, укључујући децу, убијено у нападима, док тамошњи Црвени полумесец наводи да је стотине Палестинаца повређено у сукобима на Храмовној гори.

Израелска војска је саопштила да су 15 убијених били милитанти, а да је шест израелских цивила рањено у јутрошњим ракетним нападима палестинских снага.

Током поподнева, ракете, које су испаљене из области Газе, погодиле су град Ашкелон и том приликом су погинуле две жене.

Земље широм света апелују на смањивање тензија на обе стране, међу којима САД, Европска унија и Велика Британија.

"Нећемо толерисати нападе на нашу територију, на наш главни град, наше градјане и војнике. Ко год нас нападне, платиће скупо", поручује Бењамин Нетанјаху, израелски премијер.

Протест испред израелске амбасаде у Турској 

Турска прети да ће мобилисати цео исламски свет против Израела, који најављује оштар одговор.

Хиљаде људи окупиле су се синоћ испред амбасаде Израела у Анкари и конзулата те земље у Истанбулу како би протестовале због израелских потеза против Палестинаца, упркос мерама карантина уведеним ради сузбијања корона вируса.

Насиље је ескалирало јуче пошто су милитантни Палестинци испалили ракете у правцу Јерусалима. Као одговор на то израелска војска извела је ваздушне ударе на циљеве милитаната у Појасу Газе.

Сукоби су претходно, усред тензија због деложације Палестинаца из својих домова, почели на Храмовној гори, када је више стотина Палестинаца рањено у сукобима са израелском полицијом.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво