Читај ми!

Покољ у бразилској "малој Сирији", злочин против човечности или легитимна полицијска акција

Бразилска полиција на мети је озбиљних критика организација за људска права, које траже да се упад у фавелу Жакарезао окарактеришу као "злочин против човечности". Статистика показује да црнци чине 75 одсто жртава у полицијским акцијама у највећем бразилксом граду.

Бразилска полиција на мети је озбиљних критика организација за људска права, које траже да се упад у фавелу Жакарезао окарактеришу као "злочин против човечности". Статистика показује да црнци чине 75 одсто жртава у полицијским акцијама у највећем бразилском граду.

"Злочин против човечности", "расизам", "масакр" и "покољ" речи су којима бразилски медији описују акцију полиције у фавели Жакарезао, у којој је пре три дана убијено 28 или 29 особа.

Дневник "Одиа" јавља да је полиција смањила број жртава са 29, колико је објављено у суботу на 28, не прицизирајући како је тачно дошло до ове промене.

Са 29 мртвих, "покољ" у овој фавели био је најсмртоноснија акција бразилске полиције у историји ове државе, укључујући и низ крвавих похода снага безбедности из времена када је Бразилом владала војна хунта, односно од 1961. до 1985. године.

"Убиства у Жакарезау су злочин против човечности", саопштила је организација Судије за људска права, захтевајући да се спроведе међународна истрага и именују кривци како се овакви догађаји не би поновили.

Полиција, међутим, тврди да нема ништа спорно у вези са акцијом, наводећи да је убијено 27 криминалаца, те је заплењено 30 аутоматских пушака, 18 пиштоља, митраљез, као и велика количина муниције и дроге.

Полиција, такође, тврди да је акција била усмерена протв главног шверцера дроге Луиза Августа Оливеире де Фаријаса, познатог по надимку "Индијански Мендела", којег су полицајци тражили у делу фавеле названом "Мала Сирија".

Бразилски дневници "Оглобо" и "Екстра" наводе да су све жртве страдале у укупно девет кућа у фавели Жакарезао, као и да је младић убијен док је седео у столици.

Истрагу је, тврде ови дневници, немогуће ваљано спровести до краја, јер су тела убијених одмах оклоњена са места догађаја и пребачена у мртвачнице.

То је организације за заштиту људски права навело да полицијску акцију опишу као "масакр", наводећи да полиција није имала налоге за претрес кућа у које је упала.

Полиција, пак, тврди да су припадници снага безбедности у куће упали гонећи припаднике локалне банде, огранка некада револуционарне организације под називом "Команду Вермељу" или "Црвена команда", коју су током владавине војне диктатуре основали прогоњени левичари и други осуђеници.

Временом, ова организација је изгубила политичку позадину и постала најобичнија банда која се бави шверцом дроге. Пре три година, ова организација је напала војну базу у Боливији одакле је украдена озбиљна количина наоружања.

Полиција тврди и да су припадници ове банде, током обрачуна, бацали ручне гранате на припаднике снага безбедности.

Истовремено, бразилски медији објавили су статистику према којој су жртве полицијских акција, у 75 одсто случајева, црнци из фавела, као и захтеве организација за заштиту људских права да се спроведе озбиљна међународна истрага о деловању полиције у овим деловима великих градова.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво