Читај ми!

Почасни конзул Србије у Израелу: Међу жртвама трагедије нема наших држављана

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је за "Новости дана" Радио Београда 1 да је, према последњим информацијама, број жртава у стампеду на верском фестивалу у месту Маунт Мерон порастао на 45 и да међу њима нема држављана Србије.

Tрагедија у Израелу се догодила када су групе ултраортодоксних Јевреја у великом броју прошле кроз гробницу мудраца из другог века, проклизале, а други људи су пали преко њих.

"Објављена су имена страдалих, а број погинулих је, нажалост, порастао на 45. Премијер Бенјамин Нетанјаху је обећао темељну истрагу, нагласивши да је полиција спречила чак и већу трагедију. Међу страдалима, по нашем сазнању, нема српских држављана. Свакако, међу ултрарелигиозном јеврејском популацијом иначе их нема пуно, али, за сваки случај, све проверавамо темељно и детаљно", навео је почасни конзул Србије Николић.

Додао је да је државни секретар министраства здравла Шездри Леви наговестио да међу жртвама има и деце.

Почасни конзул каже да је ово једна од најтежих трагедија у историји Израела, уколико се, додаје, изузму оне проузроковане терористичким или ратним дејствима.

"Свакако, прва од језивог пожара на планини Кармел пре 11 година. Иначе, командант полицијских снага за северни дистрикт Шимон Лави је преузео пуну одговорност и свима је већ потупно јасно, укључујући и саме полицијске снаге, да њихова интерна истрага овог пута неће бити довољна, као ни она Министраства за унутрашњу безбедност", напомиње Николић.

Према његовим речима, оно што се искристалисало за сада је да су за несрећу одговорне ниске, гвоздене баријере које је поставила полиција како би каналисала проход ходочасника.

"Иначе, трагедију је изазвало клизање ходочасника, како на степеницама тако и на нагибу код улаза у ходочасно место. У том уском нагибу ходочасници су били спречени преградама да се спасу од пада, као и провизорним зидом који их је делио од планинског понора", наводи почасни конзул Србије у Израелу.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво