Читај ми!

Бајден после 100 дана мандата: САД изабрале наду насупрот страху, Кина је конкурент а не непријатељ

Амерички председник Џо Бајден обратио се члановима оба дома Конгреса поводом првих 100 дана мандата у Белој кући.

Џо Бајден је најавио велике инфраструктурне пројекте, а својим највећим ривалима Кини и Русији поручио је да Америка не жели да са њима буде непријатељ, али да ће се чврсто држати својих прокламованих вредности и принципа.

Бајден је нагласио да су САД у успону и да су изабрале наду, насупрот страха.

"Америка је била у пожару када сам ступио на дужност пре стотину дана. Усвојили смо економски план и већ видимо резултате који утичу на опоравак земље", рекао је Бајден.

Истакао је да ће план за спас Америке омогућити да буде преполовљен број деце која живе у сиромаштву током 2021. године.

"У том процесу отворено је 1,3 милиона радних места у року од 100 дана. Више радних места него у првих сто дана мандата било ког председника", истакао је Бајден. 

Највећи део говора амерички председник посветио је пандемији ковида 19, истичући да је у првих 100 дана његовог мандата готово 220 милиона Американаца добило барем једну дозу вакцине.

"Снажно присуство у Индо-Пацифику" 

Бајден је од Конгреса затражио да усвоји законе којима се регулише полицијско поступање до прве годишњице смрти Џорџа Флојда, који је у мају преминуо током привођења, за шта је недавно осуђен бивши полицајац Дерек Шовин.

Када је у питању спољна политика Бајден је рекао да Кину и председника Сија не сматра непријатељем него конкурентом.

"Рекао сам му што сам рекао многим светским лидерима, да Америка неће одустајати од своје посвећености људским правима, темељним слободама и нашим савезницима. Када је реч о Русији јасно сам рекао председнику Путину да нећемо тражити изговор за ескалацију, али да ће њихове акције имати последице. Ми смо директно реаговали на руско мешање у америчке изборе као и сајбер нападе, али смо и даље спремни на сарадњу са Москвом", истакао је Бајден.

Поручио је председнику Кине Си Ђинпингу да ће САД одржати снажно присуство у Индо-Пацифику, "као што то ради за НАТО у Европи - не да би отпочеле сукоб, већ да би га спречиле". 

Говор председника Бајдена драстично се разликово од ранијих председнички обраћања Конгресу, с обзиром да је због епидемиолошке ситуације у сали било само 200 законадаваца, као и свега неколико чланова владе.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво