Читај ми!

Породично насиље у Италији све присутније - пријава могућа и током шопинга

Зове се "Бела латица" (Petalo Bianco) и први је шалтер анти-насиља који је отворен у једној робној кући у Милану где је могуће добити и психолошке савете. Тржни центри су места пуна људи и из тог разлога свако може да прође неопажено те да, уз изговор да мора да купи пар ципела деци или нешто за кућу, на врло дискретан начин пријави насиље у породици.

Женама које су жртве насиље не тако ретко је тешко да пријаве у каквој се ситуацији налазе. Некада зато јер им брачни партнер контролише телефон, некад јер их прати или контролише где иду у сваком моменту.

Пре извесног времена једна жена од 32 године је позвала полицију и рекла да јој је потребна пица и дала је адресу на коју да јој се донесе.

Заправо је, након што ју је партнер неколико пута ударио песницом те је она некако успела да га смири, позвала полицију у нади да ће схватити да јој је потребна помоћ. Уместо пице, дошли су полицајци и ухапсили њеног партнера, схвативши да је она у невољи и да нико не зове 112 грешком, нити да би наручио пицу већ да се ради о очајничком потезу жене која је рекла да је страховала да ће те вечери бити убијена.

Тај иновативни пројекат шалтера у тржном центру рођен је у сарадњи "Coina" i "Fare x Bene", удружења које са својим тимом психолога жртвама насиља нуди време, информације, саветовање и које већ дуже време у школама у граду ради на томе да се ова тема приближи и младима.

На розе огласном папиру објашњено је да је ова услуга отворена за све особе које су жртве насиља, агресија, сексуалног малтретирања, али и претњи, уцењивања, критика, психолошког насиља, изолације.

У робној кући "Coin" на шестом спрату, скоро скривен на дечијем одељењу иза лутки, плишаних медведа и оделаца, налази се студио психолога Ирене Сими де Бурђис која се бави насиљем и која, сваког петка, између 15 и 19 часова прима жене које су жртве насиља.

"Имамо невероватан одзив, све је резервисано до краја маја", каже докторка де Бурђис и додаје:

"Закључавање је довело до тога да су проблеми које је било лакше сакрити у свакодневном животу, избили на површину. Број 1522 који је број у Италији на који је могуће пријавити насиље и ухођење, очигледно више није довољан и шопинг може да буде одлична алтернатива не би ли се пријавило насиље".

Из центра "Fare x Bene" кажу да је оваква врста шалтера одличан начин да се жене одлуче да пријаве насиље, јер врло често не желе да их ико гледа као жртве и боје се друштвене осуде и одбацивања као да су оне криве за то што им се догађа.

"Жене се стиде и тешки су им погледи људи на њих који их етикетирају као мученице. Жртве пропадају у живи песак због осећања кривице, уплашене су тако да остају заробљене у токсичним везама. Ово је наш начин наручивања пице", изјавили су коментаришући догађај од пре неколико месеци и додају да мисче "да им је лакше да, међу торбама, ципелама, шаловима, скривајући марамама и великим наочарима модрице, отворе врата нашег студија у тржном центру.

Међу женама жртвама насиља које су се до сада обратиле том шалтеру су и оне које носе фирмиране торбе, имају кућне помоћнице, оне које су напустиле посао да би бринуле о деци и данас у одређеним годинама нису у стању да оду из ситуације у којој партнер има економску моћ".

Каква врста помоћи се нуди

Особама које се обрате овом шалтеру нуди се помоћ адвоката, психолога као и центри за привремени смештај.

Моника Гаљарди, директор маркетинга и дигиталних трансформација "Coina" објашњава да је ово први пут да једна робна кућа нуди овакву врсту помоћи и савета женама путем којих могу да траже помоћ и излаз без да изазову сумњу код насилног партнера.

Ђузи Лагана из агенције "Fare x Bene" објаснила је медијима да је та врста насиља порасла током пандемије када је у Италији, само у првих шест месеци 2020. године за пет одсто порастао број убистава жена у односу на 2019. годину.

Осим тога повећан је број малтретирања, ухођења, силовања. Само током три месеца локдауна 2020. године на број 1522 за пријаву насиља дошло је 11.920 позива, дупло више него претходне године.

Због огромног броја позива, није могуће помоћи свима тако да су некада жене приморане да и по четири до пет пута пријаве насиље пре него што се ишта учини по том питању, но не тако ретко буде касно.

Женама је могуће да резервишу термин и онлајн преко сајта https://ilpetalobianco.it/prenota/.

Сличне иницијативе

"Уколико си жртва насиља позови број 1522 или бесплатни број 800049722", то је порука која је одштампана на рачуну апотека у провинцији Милана и један од начина борбе против насиља у породици.

Грација Кампезе која је осмислила пројекат, да се жене које су жртве насиља често осећају усамљенима и убеђене су да нико не може да их разуме нити да им помогне.

"На овај једноставан начин желимо да охрабримо жртве не би ли схватиле да је могуће изаћи из тог зачараног круга", наводи Кампезе.

Сличне иницијативе постоје у општини Сан Донато и у региону Умбрија.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво