Читај ми!

Европски парламент одобрио трговински споразум ЕУ – Велика Британија

Европски парламент је великом већином гласао одобрио трговински споразум између Велике Британије и Европске уније након Брегзита, отклонивши последњу препреку ка пуној ратификацији споразума.

Посланици ЕУ подржали су споразум о трговини и сарадњи са 660 гласова "за", пет "против" и 32 суздржана, извештава Ројтерс позивајући се на саопштење парламента.

Гласање је одржало у уторак, али због корона мера ограничења радног времена резултат није био одмах познат.

Одлуком Европског парламента окончавају се четворогодишњи тешки преговори и полемике, као и дуготрајно узајамно неповерење након што је Британија окончала 47-годишње чланство у ЕУ.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поздравила је јутрос одлуку Европског парламента истичући да је примена трговинског споразума између Британије и ЕУ од круцијалног значаја.

"Споразум о трговини и сарадњи (ТЦА) представља основ за снажно и тесно партнерство са Великом Британијом", написала је фон дер Лајен на Твитеру, додајући да је "његова доследна примена од суштинске важности", преноси британска агенција.

Британија је напустила ЕУ 30. јануара 2020, али је њен нови живот са Европом заиста започео тек након прелазног периода завршеног 31. децембра, када Лондон више није био везан законима и правилима блока.

Званично назван Споразум о трговини и сарадњи (ТЦА), споразум ствара нови однос који предвиђа нулте царине и нулте квоте на робу којом се тргује између ЕУ и Велике Британије.

Али то је мање амбициозно него што су се многи Европљани надали, без икаквог значаја за спољну политику и одбрану, нити залагање за блиско усклађивање са животном средином, здравством и другим прописима.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво